Δυσφορία –με άγνωστη προς το παρόν συνέχεια –έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το ειρωνικό σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου ότι ο Αλέξης Τσίπρας «προφανώς ενημερώνεται για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα, την κ. Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μαξίμου».

Ο συνταγματολόγος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ευρωβουλευτής από το 2014 του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξής του στον Σκάι λέγοντας: «Δύο χρόνια έχω να δω τον Πρωθυπουργό, από τον Μάρτιο του 2015 που συναντηθήκαμε με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε κατ’ ιδίαν τον έχω δει».

«Σε όποιον αρέσουμε»

Σε ερώτηση αν πιστεύει πως ενοχλεί με αυτά που κατά καιρούς αναφέρει (σ.σ.: διατύπωσε μεταξύ άλλων δημόσια την αντίθεσή του στον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες που εξέπεσε στο ΣτΕ) απάντησε: «Αυτό που πιστεύω το λέω, δεν κρύβομαι. Από εκεί και πέρα, σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση πρωθυπουργικών κύκλων που απάντησαν στον ευρωβουλευτή σε αιχμηρό τόνο, μέσω «διαρροών».

«Ο Πρωθυπουργός καταλαβαίνει την αγωνία του κ. Χρυσόγονου, αλλά δεν επιλέγει συνομιλητές από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών» ήταν η χαρακτηριστική φράση, ενώ αναρωτήθηκαν «γιατί ο κ. Χρυσόγονος δεν εκφράζει αυτές τις διαφωνίες του στα όργανα του κόμματος, αλλά επιλέγει τις δημόσιες τοποθετήσεις».

Οπως διέρρεαν, «αν ο κ. Χρυσόγονος ήθελε να δει τον Πρωθυπουργό θα μπορούσε να τον δει» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ευρωβουλευτής δεν έχει ζητήσει κάποια συνάντηση.

Στο θέμα (αναγκαστικά εκ της θέσεώς του) παρενέβη και ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης που προχώρησε σε αυστηρή πολιτική αποδοκιμασία του Χρυσόγονου.

Σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε: «Είπα στον συνάδελφο Χρυσόγονο ότι η δήλωσή του για τον Πρωθυπουργό και την ενημέρωσή του για τα ευρωπαϊκά θέματα είναι άστοχη και άκομψη».

Εμειναν τέσσερις

Να σημειώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα έχει τέσσερις ευρωβουλευτές, ενώ αρχικά εξέλεξε έξι. Τους Μανώλη Γλέζο, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κώστα Χρυσόγονο.

Μετά την υπουργοποίηση Κατρούγκαλου ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος επίσης συχνά διαφοροποιείται από την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου. Ο Γλέζος –όπως είχε προαναγγείλει –έμεινε έναν χρόνο στην Ευρώπη και στη συνέχεια τον διαδέχτηκε ο Νίκος Χουντής.

Μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Σακοράφα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της, ενώ ο Χουντής που είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, δήλωσε την ένταξή του στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.