Να αναλάβει τις ευθύνες του ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα, σε συνάντηση –με κύριους άξονες το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό –που είχαν χθες μαζί του στο υπουργείο η οποία απέβη μάλλον άκαρπη καθώς ο μεν υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα συγκεκριμένο οι δε αγρότες προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Πάντως ο Αποστόλου χαρακτήρισε τη συζήτηση «διεξοδική και ζωηρή», υπογραμμίζοντας τις ενέργειες του υπουργείου «προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος».

Σημειώνω ότι την Τρίτη αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισµοί, οµάδες παραγωγών και επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα συγκάλεσαν πανελλαδική συνάντηση στη Σκύδρα της Πέλλας.

Αποστόλου: προσπαθούμε!

«Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου, θα έλεγα απ’ όλη την Ελλάδα. Και βέβαια, αντιλαμβάνεστε, ότι σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αρχίζει και ζωηρεύει, ήταν ουσιαστική, γιατί πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και με εντάσεις, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο» τόνισε αναλυτικά ο υπουργός.

Ανέφερε μάλιστα πως έκανε σαφές ότι και «αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο, από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, μέχρι και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες, εμείς πιστεύουμε ότι δημιουργούν μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία».

Οσον αφορά τα επόμενα βήματα των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε πως από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα πώς θα κινητοποιηθούν, τις μορφές που θα επιλέξουν. «Εμείς, από τη δική μας πλευρά, συνεχίζουμε ένα έργο που ήδη, τουλάχιστον όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι στον αγροτικό χώρο έχει φέρει πλέον ουσιαστικά αποτελέσματα» είπε ξορκίζοντας νέες κινητοποιήσεις.

Δεν θα κλείσουν δρόμους

Ο Στάθης Μπαλτατζίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «αυτό που καταλάβαμε είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι συγκεκριμένο και η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Η χώρα θα συνεχίσει να είναι όμηρος του μνημονίου και εμείς σαν αγρότες δεν θα μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε. Κάποια στιγμή όλο αυτό θα ξεσπάσει και ελπίζω να γίνει με τον πιο ήπιο τρόπο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου δήμου Ιεράπετρας, Μιχάλης Μαλλιωτάκης, μετά τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα γυρίσουμε στις περιφέρειές μας για να συζητήσουμε πότε θα βγούμε σε εθνικό επίπεδο όλοι οι αγρότες ενωμένοι, για να καταφέρουμε την ανατροπή του μνημονίου. Δεν τα έχουμε με καμία κυβέρνηση, ποτέ δεν ήμασταν χρωματισμένοι και κομματισμένοι. Πρεσβεύουμε λευκό συνδικαλισμό και ενεργούμε κατά των μνημονίων που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας».

Διευκρίνισε πως «δεν μιλάμε για κλείσιμο δρόμων. Αυτό τουλάχιστον έχει αποφασίσει η Κρήτη. Δεν θα κλείσουμε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και δεν βρισκόμαστε απέναντι στους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες της χώρας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι αγρότες της χώρας».

Ζητούν παρέμβαση Βούτση

Προηγήθηκε, όπως είχε αποφασιστεί, η επίδοση επιστολής στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, στην οποία οι αγρότες επισημαίνουν ότι η συζήτηση στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας.

«Η απόφασή μας να απευθυνθούμε στο Προεδρείο της Βουλής και προσωπικά σε εσάς, ώστε να προκαλέσετε στην Ολομέλεια της Βουλής προ ημερησίας συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι επιβεβλημένη» αναφέρουν στην επιστολή τους οι αγρότες.

Σε άλλο σημείο τονίζουν ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά την εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης».