Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκεται η δράση του Αρτέμη Σώρρα, με διαβεβαίωνε χθες το δικαστικό ρεπορτάζ. Ηδη, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου δικογραφίες ανασύρθηκαν από το αρχείο και τώρα μπαίνουν στην τελική ευθεία της διερεύνησής τους. Με καθυστέρηση, θα προσέθετα, καλόπιστα εγώ και ενώ πολλή κουβέντα ανά την Ελλάδα έχει ξεσπάσει με αφορμή τη συσχέτιση του θέματος με τη δολοφονία της παιδοψυχιάτρου στη Λαμία.

Τρεις δικογραφίες

Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, η πρώτη έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου από την Οικονομική Αστυνομία και ήδη ολοκληρώθηκε το στάδιο της συλλογής καταθέσεων και στοιχείων. Ο φάκελος, μου είπαν, θα συμπληρωθεί από τα δημοσιεύματα που διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για το θέμα στον Αρειο Πάγο.

Η δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε από εισαγγελέα της Πελοποννήσου και αφορά την υποβολή από μερίδα πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα του Σώρρα, με τις οποίες ζητούν να εισπράττονται τα όποια χρέη τους από τα ομόλογα 600 δισ. δολαρίων που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ο (κατά δήλωσή του) επιχειρηματίας!

Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε με αφορμή τη διανομή των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από μέλη του κόμματος που φέρει τον τίτλο Ελλήνων Συνέλευσις (ΕΣΥ).

Χθες, ύστερα από σιωπή ημερών, το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να τοποθετηθεί στο «ανέκδοτο Σώρρας» με την προσφιλή τακτική τού non parer, αφού είχαν προηγηθεί όμως από το πρωί σκληρές ανακοινώσεις από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με χρονοκαθυστέρηση»

Τι δικαιολογήθηκε το Μαξίμου; «Η ΝΔ –και στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι –με χρονοκαθυστέρηση ετών κατάλαβαν ότι υπάρχει η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα». Και συνέχισε με τον ισχυρισμό ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει ζητήσει ήδη την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών».

Και επιτιθέμενο μόνο κατά της ΝΔ, την καλούσε «αντί να παραβιάζει ανοιχτές θύρες ζητώντας την αφύπνιση της κυβέρνησης, να βγει από τη χειμερία νάρκη και να μην αναγάγει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μόνο υπηρεσίες στον ίδιο τον Αρτέμη Σώρρα προσφέρει».

«Να αφυπνιστεί»

Η ΝΔ είχε υπογραμμίσει την «επιτακτική ανάγκη να αφυπνιστεί η κυβέρνηση» σημειώνοντας ότι «η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα είναι ακόμα μια θλιβερή απόδειξη της αδυναμίας του κράτους να προστατεύσει τους έλληνες πολίτες από οποιονδήποτε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια και, πολλές φορές, την απόγνωσή τους».

«Συνένοχη απάθεια»

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «απατηλό και επικίνδυνο το “‘φαινόμενο Σώρρα”» τονίζοντας ότι «η απάθεια και ανοχή της κυβέρνησης συνιστά συνενοχή». Και πρόσθεσε: «Εμποροι ελπίδων με μπόλικη δόση εθνικισμού και συνωμοσιολογίας εκμεταλλεύονται την απελπισία των πολιτών μιας χώρας βυθισμένης στην κρίση».

«Αδύνατοι θεσμοί»

Αλλά και Το Ποτάμι κατήγγειλε «την αδυναμία της Πολιτείας να υποστηρίξει τη νομιμότητα», ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική και στη Δικαιοσύνη, ενώ «η ελληνική κοινωνία έχει αποδειχθεί ευάλωτη στη συνωμοσιολογία, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία». «Η όλη υπόθεση “Αρτέμης Σώρρας” αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη, θα φάνταζε ως χοντροκομμένη φάρσα… Οταν όμως εισαγγελικός λειτουργός παραγγέλλει προκαταρκτική εξέταση κατά του διοικητή του τέως ΟΑΕΕ και νυν υποδιοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Τσακίρη, διότι δεν έκανε δεκτά τα “ομόλογα” του Αρτέμη Σώρρα, φαίνεται πως βασικοί θεσμοί και λειτουργίες της Πολιτείας αδυνατούν να υποστηρίξουν την κανονικότητα» αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.