Ακατάπαυστο πυρ έχει ανοίξει ο Μιχάλης Γιαννάκος κατά του Παύλου Πολάκη και της πολιτικής που ακολουθεί στην Υγεία. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο βρίσκεται σε φάση κορύφωσης μετά το δημοσίευμα καταπέλτη της «Γκάρντιαν» για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Και παρότι οι βίοι του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας δεν φαίνεται να τέμνονται, η συνδικαλιστική τους πορεία αλλά και οι κορόνες που εξαπολύουν μαρτυρούν ότι υπάρχουν (και) σημεία σύγκλισης.

Το σήμα κατατεθέν του Πολάκη δεν είναι άλλο από τον καταγγελτικό του λόγο, τον οποίο διανθίζει κατά κανόνα με ρητορική πεζοδρομίου, χτίζοντας έτσι το προφίλ του «αγανακτισμένου» πολιτικού. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πολάκης μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο facebook κατά του Γιαννάκου ήταν η αιτία που ο δεύτερος τον φόρτωσε με μήνυση και αγωγή. Μέσω του Διαδικτύου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «ξεφτίλα» προειδοποιώντας τον ότι «έκλεισε ο κύκλος σας, η θέση σας είναι στα σκουπίδια της Ιστορίας».

Η απάντηση του Γιαννάκου μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής ήταν το ίδιο ωμή, χαρακτηρίζοντας τον Πολάκη «πολιτικό μίασμα» και «βόθρο». Οι υποστηρικτές του προέδρου της Ομοσπονδίας προσδίδουν στις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποιεί έναν καλώς εννοούμενο τσαμπουκά. Οι επικριτές του, από την άλλη, σημειώνουν ότι η υπεράσπιση της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου δεν φαίνεται να απασχολεί (ούτε) τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. Ποιος παρασύρει ποιον στον λεκτικό κατήφορο είναι δύσκολο να το συμπεράνει κάποιος. Το πλέον βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν.

Το περασμένο καλοκαίρι η ΠΟΕΔΗΝ επιδόθηκε στη δημοσιοποίηση σειράς στοιχείων που αποδεικνύουν την κατάρρευση του ΕΣΥ, αναδεικνύοντας ως απόλυτο μαργαριτάρι το Νοσοκομείο Σαντορίνης που εγκαινιάστηκε με τεράστια κενά σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τότε, ο Παύλος Πολάκης προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετέβη στο νησί όπου συμμετείχε σε χειρουργική επέμβαση (αιμορροϊδεκτομή κατά Longo σε ασθενή 24 ετών). Δεν παρέλειψε μάλιστα να ανεβάσει σχετική φωτογραφία στο facebook, με δηκτικά σχόλια για τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τους πρώην υπουργούς Υγείας. Εκατέρωθεν οι ανακοινώσεις με αφορμή εκείνο το χειρουργείο θα μπορούσε να χαρακτηριστούν προοίμιο μιας σύγκρουσης, που πλέον υπερβαίνει τα όρια του πολιτικού πεδίου και περνά σε προσωπικό επίπεδο. «Χειρουργούμε μόνο αιμορροΐδες όταν ευκαιρεί από τους Δικαστές ο Αν. Υπουργός Υγείας κύριος Πολάκης» ήταν το σχόλιο-τρολάρισμα της ΠΟΕΔΗΝ. Είναι «ντροπή να είσαι συνδικαλιστής μόνο της ανατομικής περιοχής στην οποία ανήκουν οι αιμορροΐδες», ήταν η απάντηση της ηγεσίας στην οδό Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλογίζει στην κυβέρνηση αμνησία, μετά τις αιχμές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την προθυμία που επέδειξε ο Γιαννάκος να δυσφημήσει τη χώρα μας και το σύστημα Υγείας μέσω της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Εκείνοι που ασκούν κριτική στον ρόλο της Ομοσπονδίας και του προέδρου της σημειώνουν ότι η προσωπική προβολή και η έκφραση της αντιπολιτευτικής του μανίας ήταν ο διττός στόχος του Γιαννάκου για τη συμμετοχή του στο εν λόγω ρεπορτάζ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι πρωτάρης στον συνδικαλισμό. Αντίθετα, έχει ενεργό ρόλο από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως πράσινος συνδικαλιστής. Και με αυτό το επιχείρημα απαντά: «Η αγωνιστική στάση της ΠΟΕΔΗΝ είναι ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών ετών. Μόνο που με τους Σαμαροβενιζελικούς άρεσε στον κ. Πολάκη, τον κ. Ξανθό και την κυβέρνησή τους. Τώρα δεν αρέσει. Θυμίζουμε ότι το έτος 2013 επί υπουργίας Γεωργιάδη, κτίσαμε το Δρομοκαΐτειο με τη συμμετοχή πολλών στελεχών (τώρα κυβερνητικών) του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, οι εργαζόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου (με τον πρόεδρο του Συλλόγου, βοηθό νοσηλευτή Μιχάλη Γιαννάκο να δίνει τον αγωνιστικό τόνο) διαμαρτυρόμενοι για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στις ψυχιατρικές δομές και το κλείσιμο ψυχιατρικών νοσοκομείων είχαν προχωρήσει στο συμβολικό χτίσιμο της πύλης του ιδρύματος με τσιμεντόλιθους.

Ακολούθησαν συλλήψεις και χρειάστηκε η παρέμβαση συνδικαλιστικών στελεχών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Εκείνη την περίοδο είχε δημοσιευθεί ακόμη ένα σκληρό ρεπορτάζ της «Γκάρντιαν», όπου η Ομοσπονδία παρέθεσε στοιχεία για τη διάλυση του χώρου της Υγείας, με έμφαση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Ψυχικής Υγείας. «Συνδυάσαμε την οικονομική κρίση με την αύξηση των ψυχικών παθήσεων. Επισημάναμε ότι πεθαίνουν, κινδυνεύουν ασθενείς. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ επικροτούσε τη στάση μας. Δεν ήμασταν προδότες της πατρίδας» υπογραμμίζει ο Γιαννάκος σε σχετική ανακοίνωση. Λίγους μήνες μετά το μπλόκο με τσιμεντόλιθους στο Δρομοκαΐτειο, τον Ιανουάριο του 2014 πραγματοποιήθηκε «αλλαγή φρουράς» στην ΠΟΕΔΗΝ, καθώς έπειτα από πολυετή παρουσία στο τιμόνι της Ομοσπονδίας ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης υπέβαλε την παραίτησή του.

Επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων του ΕΣΥ ανέλαβε ο Γιαννάκος, ο οποίος προτάθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο και την πλειοψηφούσα παράταξη και έλαβε δέκα ψήφους σε σύνολο 11 παρόντων μελών της συνεδρίασης.

Η υποχρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, οι εξαντλητικές εργασιακές συνθήκες αποτέλεσαν σημαία στον αγώνα της Ομοσπονδίας, ενώ ο Μιχάλης Γιαννάκος διοργανώνει ακόμη και πορείες με άμαξες και αγροτικά στο κέντρο της Αθήνας.