«Για όλα τα παραπάνω ήταν, είναι και θα είναι μια σοβαρή πολιτική απειλή για το καθεστώς. Για όλα τα παραπάνω αγωνιζόταν, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται ο Επαναστατικός Αγώνας. Για όλα τα παραπάνω θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Με αυτές τις φράσεις, σε κείμενο που δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο μετά τη σύλληψη του συντρόφου της και πατέρα του εξάχρονου παιδιού της το καλοκαίρι του 2014, η Πόλα Ρούπα έδωσε για μια ακόμα φορά το στίγμα της.

Ηγετικό στέλεχος, μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη, ιθύνων νους που ουσιαστικά κινούσε τα νήματα και για πολλούς συντάκτρια των προκηρύξεων του Επαναστατικού Αγώνα, είναι σίγουρα μια από τις ελάχιστες γυναίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που κατείχαν με συνέχεια και συνέπεια παρόμοια θέση στην ιεραρχία οργανώσεων τρομοκρατικής δράσης.

Μαζί με τον Μαζιώτη και τον Λάμπρο Φούντα, ο οποίος έπεσε νεκρός ύστερα από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς τον Μάρτιο του 2010 στη Δάφνη, φέρεται ότι αποτελούσαν τα βαριά χαρτιά της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, που απετέλεσε το κυρίαρχο διάδοχο σχήμα μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

ΜΟΧΛΟΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 –έναν χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη –όταν γεννήθηκε ο Επαναστατικός Αγώνας με το διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων η Πόλα Ρούπα ήταν ο βασικός μοχλός στις εξελίξεις στην τρομοκρατία.

Σε όλες τις φάσεις της πολύχρονης πορείας της η Ρούπα βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, δεν αποσύρθηκε ούτε εγκατέλειψε ποτέ τη δράση. Σε όλο το χρονικό διάστημα της παρανομίας δήλωνε πάντα την παρουσία της όχι μόνο στον επιχειρησιακό τομέα, όπως η αποτυχημένη ενέργεια απελευθέρωσης στις 21 Φεβρουαρίου 2016 με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και άλλων εγκλείστων από τις φυλακές Κορυδαλλού καθώς και η συμμετοχή της στην ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας μέσα στο Νοσοκομείο Σωτηρία τον Ιούνιο 2015 για χρηματοδότηση του επαναστατικού ταμείου. Εντονη ήταν η παρουσία της και με τις διαδικτυακές παρεμβάσεις. Μια από τις εμφανίσεις της έγινε τον Οκτώβριο 2014 όταν βρέθηκαν πεταμένα έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου όπου είχε προγραμματισθεί εκδήλωση για τον σύντροφο της Νίκο Μαζιώτη αντίγραφα επιστολής:

«Νίκο, ξέρω πως τη δύναμη την έχεις. Εμείς, όπως έχουμε πει και στα αμφιθέατρα, απλά αλλάζουμε σημεία αγώνα. Ομως ο αγώνας μας είναι ο ίδιος όπου και να βρισκόμαστε, είτε μέσα είτε έξω από την φυλακή. Και όσες σφαίρες και να μας ρίξουν, εμάς δεν θα μας νικήσουν. Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν θα πεθάνει ποτέ».

Επειτα από περίπου δύο χρόνια στην παρανομία, ένας ακόμα κύκλος για την Πόλα Ρούπα έκλεισε προχθές στις 6.30 το πρωί σε διαμέρισμα – κρησφύγετο για την ίδια και τον μικρό γιο της στην Ηλιούπολη. Με κοντά καστανόξανθα μαλλιά, αδύνατη, αντιμετώπισε ψύχραιμα την Αστυνομία και το μόνο που φέρεται ότι είπε είναι «μην πειράξετε το παιδί μου». Χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση, συνελήφθη. Το παιδί μεταφέρθηκε προσωρινά στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας μέχρι να παραδοθεί σε συγγενείς του. Στο σπίτι σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε ένα πιστόλι.

Ο κλοιός για τη Ρούπα, φαίνεται ότι είχε αρχίσει να σφίγγει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα που γίνονταν έρευνες για τον εντοπισμό της σε μεγάλη ακτίνα στα νότια προάστια, στην Ηλιούπολη, στον Αγιο Δημήτριο και στη Νέα Σμύρνη. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καθώς το διαμέρισμα έχει μπει σε «καραντίνα» προκειμένου να βρεθούν αποτυπώματα, βιολογικό υλικό ή άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και κινητά τηλέφωνα καθώς και το υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών που πιθανόν να ρίξουν φως σε υποθέσεις και να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

ΓΙΑΦΚΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της Ρούπα από κλειδιά που εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έφθασαν σε ένα γκαράζ στον Αλιμο, το οποίο όπως φαίνεται χρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο-οπλοστάσιο. Στο γκαράζ βρέθηκαν –σύμφωνα με πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική –σε δύο βαλίτσες, πυρομαχικά (σφαίρες από Καλάσνικοφ), υλικά κατασκευής βομβών όπως μασούρια ζελατοδυναμίτιδας, καθώς και δύο αυτοκίνητα, ένα από τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε ο Μαζιώτης κατά το χτύπημα στην τράπεζα της Κλειτορίας. Ηδη οι αστυνομικοί βρίσκονταν –με βάση τα δεκάδες κλειδιά –σε αναζήτηση και δεύτερου κρησφύγετου.

Στο διαμέρισμα της Ρούπα βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις, χάρτες πιθανών στόχων με ονόματα επιχειρηματιών, διευθύνσεις υπουργείων, ξένων αντιπροσωπειών κ.λπ.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται και η υπόθεση ενός 37χρονου ποινικού, ο οποίος συνελήφθη χθες στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είχε σχέσεις με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Θεωρείται από τις Αρχές ως βασικός ύποπτος για την ένοπλη ληστεία που έγινε πριν από λίγες ημέρες σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πεύκη και στην επεισοδιακή καταδίωξη που ακολούθησε με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

n Σε δήλωσή της η Πόλα Ρούπα –την οποία διάβασε η αδελφή της σε δημοσιογράφους έξω από τη ΓΑΔΑ –αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ημουν και θα είμαι μέχρι να πεθάνω αμετανόητη εχθρός του συστήματος». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παιδί της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το παιδί το βάζουν τώρα μέσα σε αυτό τον πόλεμο και το εκδικούνται προκειμένου να εκδικηθούν περισσότερο εμένα» και πρόσθεσε πως ξεκινά απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να δοθεί το παιδί στη μητέρα της και στην αδελφή της.