Ο άνθρωπος που έχει κρίνει με τον πιο καθοριστικό τρόπο (περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία) τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, αλλά και μια ολόκληρη σειρά τελικών πρωταθλήματος πέρυσι, ενδέχεται να είναι ο μεγάλος απών απόψε.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός αναμετρώνται στο ΣΕΦ (21.00, ΕΡΤ2) σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι για την Ευρωλίγκα και ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει έστω τελευταία στιγμή να δώσει το «παρών».

Πρόκειται για τη μητέρα των μαχών, που μπορεί να μην κρίνει κάτι τελεσίδικα, αλλά σαφώς δίνει σημαντικότατο προβάδισμα στον νικητή, για τον αγώνα που κάνουν και οι δύο ομάδες μας να μπουν στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, που δίνει και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Τριάδα για πολλούς, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει ήδη καπαρωμένη –από τον πρώτο γύρο κιόλας –την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Πού να μην είχε κάνει δηλαδή και τις δύο κολλητές ήττες στο φινάλε του 2016 από Φενέρμπαχτσε στη Μόσχα και από Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες (ευρωπαϊκά) στο ίδιο γήπεδο ήταν πριν από σχεδόν τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2014, όταν ο Σπανούλης ευστόχησε σε ένα μεγάλο τρίποντο στην εκπνοή και έδωσε τη νίκη (68-65) και την 3η θέση στον όμιλο στον Ολυμπιακό, ενώ ο Παναθηναϊκός έμεινε 4ος, με τις δύο ομάδες όμως να έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην οκτάδα και να παίζουν περισσότερο για το πρεστίζ.

Αλλωστε μία ημέρα αργότερα η Ρεάλ Μαδρίτης… άλλαζε τα ζευγάρια των πλέι οφ χάνοντας στο Κάουνας, πήρε αυτή τον Ολυμπιακό και έστειλε τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα με αποτέλεσμα να μην έχουμε ελληνική ομάδα στο φάιναλ φορ του Μιλάνου.

Τελευταίο ευρωπαϊκό ραντεβού Αιωνίων γενικότερα είχαμε στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, όπου ο Σπανούλης με ασίστ-μαχαιριά στον Πρίντεζη έκρινε και πάλι το ντέρμπι (79-77), που πήρε χαρακτήρα θρίλερ στα τελευταία 3” καθώς ο διεθνής φόργουορντ των πρωταθλητών ευστόχησε άθελά του και στη βολή και ο Παναθηναϊκός είχε καθαρό σουτ νίκης (αστόχησε ο Φώτσης).

Ο Σπανούλης, που πέρυσι έκρινε και το πρωτάθλημα με δύο ανάλογα τρίποντα στη λήξη των δύο τελικών στο ΟΑΚΑ, ίσως να μην είναι απόψε παρών, την ώρα που για τον Παναθηναϊκό θα κάνει (ευρωπαϊκό) ντεμπούτο ο Αλεσάντρο Τζεντίλε. Οι Πράσινοι, που δεν έχουν τον τραυματία Γκιστ στη σύνθεσή τους, ο οποίος έχει παράδοση καλών αμυντικών παιχνιδιών πάνω στον Kill Bill, θα έχουν προβάδισμα αν δεν παίξει (ή το κάνει ανέτοιμος) ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Θα μπορούσαν να είχαν πάει ακόμα πιο άνετοι στο ΣΕΦ αν δεν αυτοκτονούσαν στο Καζάν με την ήττα (ανατροπή από τους γηπεδούχους από το -14) από την Ούνιξ.

Γιάννης Σφαιρόπουλος και Τσάβι Πασκουάλ θα παίξουν τη δική τους παρτίδα σκάκι, γνωρίζοντας βέβαια ότι ο χαμένος απόψε δεν χάνεται, σε αντίθεση με τη νέα συνάντηση στο ίδιο γήπεδο στις 16 του μήνα στον νοκάουτ ημιτελικό (συνεπώς χωρίς αύριο) Κυπέλλου.

Πιθανές φέτος έως και 15 αναμετρήσεις

Το αποψινό ντέρμπι Αιωνίων στο ΣΕΦ είναι το τρίτο για τη φετινή περίοδο, αλλά όχι το τελευταίο. Με το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας, του ενιαίου πρωταθλήματος, με όλες τις ομάδες σε έναν όμιλο, αυξάνονται αυτόματα και τα ραντεβού Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού προς τέρψιν των φίλων του μπάσκετ αλλά και των ομάδων.

Συνεπώς μέχρι το τέλος της σεζόν έχουμε σίγουρα – εκτός του αποψινού – άλλα δύο ραντεβού για Κύπελλο και πρωτάθλημα.

Αρα τα πέντε ραντεβού είναι εξασφαλισμένα, τα οποία λογικά θα γίνουν τουλάχιστον 8-10, καθώς μόνο εάν έρθουν τα πάνω κάτω δεν θα βρεθούν οι δύο αντίπαλοι στους τελικούς της Α1.

Αν μάλιστα βρεθούν και στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και πάμε στο μάξιμουμ των πέντε αγώνων, τότε μπορεί να δούμε ακόμα και 15 «αιώνια» ντέρμπι φέτος!