Ως μικρούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα αντιμετωπίσει το Λονδίνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που φιλοξενεί τον Αύγουστο, με ατραξιόν τον Γιουσέιν Μπολτ στην τελευταία εμφάνιση της καριέρας του. Οι Βρετανοί, σε συνεργασία πάντα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, θα θέσουν και πάλι σε εφαρμογή το πλάνο ασφαλείας που είχαν πριν από πέντε χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες – και μάλιστα σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι οι βασικοί χώροι απαραίτητης υψηλής φύλαξης θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο και ο χώρος διαμονής των αθλητών και αθλητριών.

Αντίθετα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες το περασμένο καλοκαίρι στο Ρίο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος με δρώμενα σε πολλά σημεία της πόλης (στο Ρίο) ή ακόμα και σε πολλές πόλεις (στο Euro της Γαλλίας).

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ. Από την άλλη πλευρά, σπάνια πραγματοποιείται τρομοκρατικό χτύπημα εν μέσω μεγάλης διοργάνωσης, με το τελευταίο να είναι αυτό του Μαύρου Σεπτέμβρη με την απαγωγή και την εκτέλεση των ισραηλινών ομήρων από το Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972 στη διοργάνωση της Γερμανίας. Η βόμβα που είχε εκραγεί στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα το 1996 ήταν εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν ήταν οργανωμένο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ολα άλλαξαν και στον αθλητικό χάρτη μετά το πιο συγκλονιστικό (από πλευράς απωλειών αλλά και εικόνας) τρομοκρατικό χτύπημα όλων των εποχών, την πτώση των αεροσκαφών στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Εκείνο το βράδυ μάλιστα υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή προς την UEFA που επέτρεψε να διεξαχθούν οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ (μεταξύ των οποίων ήταν και η μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού στη Γερμανία επί της Σάλκε με 2-0).

Την επομένη, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προχώρησε σε αναβολή των υπόλοιπων αγώνων της διοργάνωσης.

Πάντως, η πρώτη χώρα που πλήρωσε ακριβά (πολύ ακριβά μάλιστα) τις νέες συνθήκες ασφαλείας στις χώρες για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ήταν η Ελλάδα, που φιλοξένησε στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο του 2004.  

Δυστυχώς, μας στοίχισε ο κούκος αηδόνι, όσον αφορά τα πανάκριβα συστήματα ασφαλείας των Αμερικανών και όχι μόνο.