Στη ζωή, ενίοτε, αρέσκεσαι να επαναλαμβάνεις λάθη σημαντικά, λες και είναι ευλογημένα.

Ωστόσο, στην (ποδοσφαιρική) ζωή αν αυτά τα αφήσεις, τότε γιγαντώνονται και γίνονται μέρος προβλήματος. Οι προπονητές των τεσσάρων ισχυρών της Λίγκας ήδη διαπιστώνουν κενά, ζητούν ενίσχυση, αύξηση των επιλογών στο ρόστερ και εντέλει, να ασφαλίσουν τα νώτα τους. Γιατί –κακά τα ψέματα –στα μετόπισθεν τα θέματα που αντιμετωπίζουν είναι αρκετά. Η απομυθοποίηση ορισμένων τρανταχτών αποκτημάτων του καλοκαιριού υπήρξε ισοπεδωτική χωρίς διακρίσεις, ενώ τα ηχηρά ονόματα εξισώθηκαν με τους κάτω, τους χαμηλότερου διαμετρήματος ποδοσφαιριστές.

Να δούμε όλα τα ζητήματα, ένα προς ένα.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα στην οποία ίσως συναντά κάποιος τα μεγαλύτερης σημασίας ερωτηματικά. Η φυγή του Στραματσόνι και η ταυτόχρονη έλευση του Ουζουνίδη στο Κορωπί έφεραν ταρακουνήματα στο οικοδόμημα. Ο νιόφερτος στον ΠΑΟ Μαρίνος έβαλε ταμπέλα «δεν μου κάνετε» σε ορισμένους μπακ (Ιβανόφ, Σάμπα), αλλά μέχρι να βρεθούν όσοι θα ενταχθούν στο δυναμικό της ομάδας η οπισθοφυλακή πρέπει να λειτουργεί. Με ποιους όμως; Ο Ρασμούς Τελάντερ, ταλέντο καλό και με προοπτικές, ακόμη δεν έχει κάνει σεφτέ στο πρωτάθλημα. Ο τραυματισμός του δανού στόπερ αποτελεί ανασχετικό παράγοντα εξέλιξης, ενώ ο Ταυλαρίδης παραμένει στα πιτς και διάγει ανενεργός τους ύστατους μήνες της καριέρας του. Ο Ιβανόφ απογοήτευσε τον κόουτς με όσα μπορεί να δώσει και όντως κόστισε λίγα το περασμένο καλοκαίρι για να υπάρχουν από τον Βούλγαρο υψηλές προσδοκίες. Πάντως, μετράει επτά συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα και ήταν το ταίρι του Μολέδο σε πλείστες περιπτώσεις. Ο Βραζιλιάνος με 10 συμμετοχές και με ορατό το ενδεχόμενο να συνεχίσει στον ΠΑΟ αναζητεί παρτενέρ για το δεύτερο μισό της περιόδου. Θα είναι ο Κουτρουμπής; Εσχάτως είδαμε τον έλληνα οπισθοφύλακα εκεί, αλλά μπορεί και ως αμυντικός χαφ. Για τη θέση αυτή αποκτήθηκε ο πολυσύνθετος Κουρμπέλης, παίκτης «δύο σε ένα», ενώ ο Σάμπα με τις μόλις δύο συμμετοχές θα εξελιχθεί σε νέο Λεντέσμα, αργά ή γρήγορα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. Η ΑΕΚ έχει ένα θέμα με τους κεντρικούς αμυντικούς της και για να είμαστε ακριβείς, με αυτόν που θέλει να χρίσει καπετάνιο της. Στα αχαρτογράφητα νερά της Β’ ή της Γ’ Εθνικής, ήταν επαρκείς λύσεις σαν του Κολοβέτσιου ή του Λαμπρόπουλου. Επί του παρόντος, αμφότεροι στελεχώνουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, αλλά ο Μοράις και γενικότερα οι υπεύθυνοι της ομάδας επιδιώκουν κάτι καλύτερο. Ο Λέσκοτ ήρθε, είδε και απήλθε λαβωμένος από σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Τσιγκρίνσκι με τις επτά συμμετοχές βλέπει να αγωνίζονται περισσότερο οι Ελληνες και αναμένει να επανέλθει μετά τον τραυματισμό του. Ενδεχομένως η λύση θα δοθεί από τον Βράνιες, έναν μπακ-θηρίο, με παρουσία στην εθνική Βοσνίας και άρα αξιόπιστο.

ΥΠΟΨΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ. Αν κοιτάξουμε τον Ολυμπιακό του Μπέντο, εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι επιλογές στην άμυνα μειώνονται όπως τα φύλλα της μαργαρίτας όταν τη μαδάς. Ο Ντα Κόστα θα λείψει κοντά ένα δίμηνο ένεκα των υποχρεώσεών του στην Εθνική του Μαρόκου για το Κόπα Αφρικα και ο «αόρατος» Σιόβας δόθηκε δανεικός στη Λεγκανιές της Ισπανίας. Αρα, ποιος μένει να κρατήσει μια γραμμή που ούτως ή άλλως δεν επέδειξε σταθερότητα; Ο Μποτία με τα συν και τα πλην του, ήδη μετράει 10 συμμετοχές και δείχνει αναντικατάστατος. Εχει θέμα με τις κίτρινες κάρτες, αλλά όταν προωθείται είναι επικίνδυνος. Κατά τα λοιπά, ο Βιάνα έχει εννέα συμμετοχές χωρίς κάτι ξεχωριστό και ο Ρέτσος επτά. Με την εξής ειδοποιό διαφορά: ο νεαρός έλληνας αμυντικός παίζει κυρίως αριστερά, εκεί όπου θα έπρεπε να βλέπαμε τον Ντε Λα Μπέγια. Αρα, δεδομένου ότι ο Βούρος δεν υπολογίζεται και ο Νικολάου είναι μικρός και άπειρος, δεν αποκλείεται ξαφνικά το καράβι να φέρει νέους παίκτες στο Λιμάνι.

Η ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ. Οσον αφορά τον ΠΑΟΚ, το τέλος του Τζαβέλλα από τον Ιβιτς δημιούργησε νέα δεδομένα στην Τούμπα. Ο Ατρόμητος και το 3-4 έφεραν τα πάνω κάτω. Κάπως έτσι, παρτενέρ του Βαρέλα (9 συμμετοχές) έγινε είτε ο Κάνιας (11) είτε ο Κρέσπο. Και οι δύο Ισπανοί, κατά συνέπεια στον ΠΑΟΚ ψηφίζουν αμυντικούς από την Ιβηρική. Εχουν δέσει όπως φαίνεται μετά και την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ και ο Μαλεζάς αποτελεί εναλλακτική λύση. Ο Λέοβατς παίζει κυρίως αριστερά, ο Χατζηισαΐας ίσως επανέλθει για να έχει τα νώτα του καλυμμένα ο προπονητής και ασφαλώς ουδεμία έκπληξη αν κοιτάξει κάτι παραπάνω στο μεταγραφικό παζάρι ο ΠΑΟΚ.

Λύσεις υπάρχουν παντού και για όλα τα βαλάντια. Αλλωστε, όπως με τις βάρκες που δεν σε ταξιδεύουν όλες σε όλες τις θάλασσας, έτσι και οι αμυντικοί δεν προσφέρουν όλοι την ίδια ασφάλεια.