Η τρομοκρατία φοβίζει πανευρωπαϊκά (και όχι μόνο) πλέον τον αθλητισμό, καθώς σημαντικές διοργανώσεις που θα διεξαχθούν εντός του έτους θα γίνουν υπό τη σκιά των τυφλών επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς ανά τη Γηραιά Ηπειρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία (που είναι με διαφορά η πρώτη χώρα σε ανάλογες επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη) είναι λογικό να έχουν δημιουργήσει συναισθήματα αγωνίας και ανασφάλειας σε πολλούς υποψήφιους επισκέπτες της, ιδιαίτερα μάλιστα της Κωνσταντινούπολης που με βάση το αθλητικό καλεντάρι του 2017 είναι η μητρόπολη του μπάσκετ, καθώς εκεί είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί αφενός το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας τον Μάιο και αφετέρου ένας όμιλος αλλά και όλη η τελική φάση του Ευρωμπάσκετ τον Σεπτέμβριο!

«Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να μην αλλάξει η έδρα της διοργάνωσης και η ΕΟΚ ήταν η πρώτη ομοσπονδία που έθεσε το θέμα προς σύσκεψη πολύ νωρίτερα από το τρομοκρατικό χτύπημα της Πρωτοχρονιάς. Από το Ευρωμπάσκετ Εφήβων στη Σαμψούντα, που είχε αλλάξει τελικά ημερομηνία. Ηδη έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους και άλλες χώρες, ιδιαίτερα κάποιες βαλκανικές και η FIBA προβληματίζεται πλέον έντονα» αποκαλύπτει στην «Ομάδα» ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος, που είναι κάθετος: «Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και όταν εδώ δεν μπορεί ολόκληρος Ερντογάν να εγγυηθεί την ασφάλεια των δικών του ανθρώπων, απορώ πώς θα το κάνει ένας Μπερτομέου ή ένας Βασιλακόπουλος ή όποιος άλλος.

Αλήθεια, πώς μπορούν να πάνε αθλητές να μείνουν τόσες μέρες στην Κωνσταντινούπολη και να έχουν απλά το μυαλό τους στο μπάσκετ, όταν θα έχουν τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί γύρω τους. Δεν μπορεί στον βωμό του κέρδους ή των χορηγών με την ονομασία μιας διοργάνωσης, και μιλάω καθαρά για την Ευρωλίγκα, να θυσιάζονται τα πάντα. Ηδη πολλοί παίκτες εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους και τις ανησυχίες τους και για μένα πρέπει να πάρουν θέση και οι ομάδες μας.

Το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα έγινε σε ένα από τα πιο φυλασσόμενα μέρη στην Κωνσταντινούπολη και αυτό τα λέει όλα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν και οι φίλαθλοι των ομάδων που θα κινούνται μέσα στην πόλη, πώς θα τους διασφαλίσεις και αυτούς;

Η FIBA θα συνεδριάσει σύντομα για να αποφασίσει τι θα γίνει. Θα πρέπει να πάμε σε μια ματαίωση ή εάν είναι εφικτό καλύτερα σε μια αλλαγή έδρας, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα ξεπερνά μια μόνο ομοσπονδία και θα έπρεπε να φτάσει μέχρι τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

Πάντως η Σερβία ήδη έχει αντιδράσει, καθώς είναι μία από τις χώρες που έχει κληρωθεί να βρίσκεται στην Τουρκία από την πρώτη κιόλας φάση (η Εθνική μας θα είναι στη Φινλανδία).

Αντίθετα, στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει ανάλογη κινητικότητα.

«Δεν ανησυχούμε» λέει η Ευρωλίγκα

«Οι τουρκικές Αρχές μάς έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια της διοργάνωσης, που αποτελεί για αυτούς πρώτη προτεραιότητα. Την απόφαση για τη διοργάνωση του φάιναλ φορ στην Κωνσταντινούπολη την πήραμε τον Σεπτέμβριο παρά τα διάφορα περιστατικά που είχαν συμβεί παλαιότερα. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να απολαύσουν για μια ακόμα φορά οι φίλαθλοι με ασφάλεια την τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης του μπάσκετ, όπως γίνεται κάθε φορά» ήταν η χθεσινή τοποθέτηση της Ευρωλίγκας, που δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει τον χώρο διεξαγωγής.