Ενώ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και οι λοιποί γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες έχουν να «λύσουν κάποια σοβαρά θέματα» προτού αποφασίσουν την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές, η γερμανική Ακρα Δεξιά φαίνεται να βρίσκει ακόμη μία συγκολλητική ουσία στο πρόσωπο ενός γκουρού της διαφήμισης. Αυτός είναι ο αμφιλεγόμενος Αλεξάντερ Ζέγκερτ, Γερμανός από το Αμβούργο που έκανε την τύχη του στην Ελβετία και τώρα επανεισάγεται διά της λογοκλοπής στη χώρα καταγωγής του.

Το τελευταίο σουξέ του Ζέγκερτ είναι μια αφίσα, στην οποία δίπλα σε μια γυναίκα με μπούρκα δεκάδες μαύροι μιναρέδες που μοιάζουν με πυραύλους ξεπηδούν από την ελβετική σημαία. Σε μια άλλη εκδοχή, μαύρα πρόβατα, μαύρα κοράκια και μαύρα και καφέ χέρια κρατούν ελβετικά διαβατήρια. Το μήνυμα είναι σαφές. Ή μάλλον είχε γίνει σαφές από τότε που ο Ζέγκερτ είχε σχεδιάσει μια αφίσα στην οποία, πάντα με φόντο την ελβετική σημαία, μια ομάδα λευκών προβάτων έδιωχναν με τις κλωτσιές από την επικράτειά τους ένα μαύρο.

Μα τι άλλο είναι αυτό από ρατσιστική και φασιστική προπαγάνδα; «Οταν οι αντίπαλοί σου δεν έχουν επιχειρήματα, λένε ότι είσαι φασίστας. Ετσι όμως αποδεικνύουν πόσο απελπισμένοι είναι» απαντά ο ίδιος στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Επικεφαλής της ελβετικής διαφημιστικής εταιρείας Goal AG, ο Ζέγκερτ έχει δουλέψει για το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Κόμμα του Λαού (SVP) και για το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, του κόμματος της γερμανικής Ακροδεξιάς, άνοιξε για τον αμφιλεγόμενο διαφημιστή και την αγορά της χώρας.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η πολιτική των μισάνοιχτων θυρών που ακολουθεί η Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό είναι βούτυρο στο ψωμί τόσο για την AfD όσο και για τον νέο γκουρού του. Είναι όμως και το «σοβαρό θέμα» που διχάζει τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι παραδοσιακά διεκδικούν ενωμένοι την ψήφο των γερμανών πολιτών. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα και στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το ρήγμα ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα, τη CDU και τη CSU, μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους παρατηρητές.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, δήλωσε χθες ότι τον Φεβρουάριο στο Μόναχο θα συγκληθεί «σύνοδος συμφιλίωσης». «Πρέπει να συζητήσουμε κάποια πράγματα και μετά θα πάμε μαζί στις εκλογές» ανέφερε ο Ζεεχόφερ στα κομματικά όργανα. «Αυτή η χώρα έχει διχαστεί και διαιρεθεί και πρέπει να είναι στόχος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να ηγηθούν της χώρας τους μαζί». Η σύνοδος συμφιλίωσης κρίθηκε απαραίτητη καθώς ούτε οι Χριστιανοκοινωνιστές έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες σε εκείνο των Χριστιανοκοινωνιστών.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΚΡΑ. Ο κερδισμένος αυτής της ψύχρανσης ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς συμμάχους είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Και ο φόβος του Ζεεχόφερ είναι ότι αυτή η διαρροή προς την Ακρα Δεξιά θα αποτυπωθεί ανάγλυφα στις βαυαρικές εκλογές που θα διενεργηθούν το 2018. Στο μεταξύ, οι γερμανοί Ακροδεξιοί και φυσικά το νεοναζιστικό κόμμα NPD κλέβουν τις αφίσες του Αλεξάντερ Ζέγκερτ για να υποστηρίξουν τις δικές τους καμπάνιες. Ο διαφημιστής, σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κινήθηκε νομικά εναντίον τους. Δεν έκρυψε όμως ποτέ την ικανοποίησή του. «Το γεγονός ότι με αντιγράφουν σημαίνει πως η καμπάνια είναι αποτελεσματική» λέει. Πόσο αποτελεσματική, θα φανεί στις εκλογές.

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ. Η αντιμεταναστευτική εκστρατεία του Αλεξάντερ Ζέγκερτ προκαλεί ασφαλώς αντιδράσεις. «Είναι σαν εκείνους τους προπαγανδιστές του Τρίτου Ράιχ που δαιμονοποιούσαν τους Εβραίους» σημειώνει ο επίσης διαφημιστής Πίους Γουόκερ. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για ανευθυνότητα και ότι παίζει με το αίσθημα ανασφάλειας των ψηφοφόρων –κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το πόστερ με την επιγραφή «Ιβάν Σ – βιαστής, Φαρούκ Β – δολοφόνος, Ισμίρ Κ – εκμεταλλευτής του κοινωνικού κράτους: σύντομα Ελβετοί;». «Ο στόχος των διαφημιστικών του μηνυμάτων είναι η πρόκληση του φόβου» λέει ο συνάδελφός του. Εκείνος τι απαντά; Οτι δεν κατασκευάζει κανένα φόβο, ο φόβος είναι εκεί και είναι απολύτως υπαρκτός. Και ότι η πρόκληση για εκείνον είναι να αποτυπώσει αυτή την κατάσταση όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Ολα αυτά ακούγονται κάπως παράξενα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Αλεξάντερ Ζέγκερτ ανήκε κάποτε στη νεολαία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και ότι έχει υιοθετήσει δύο παιδιά από τη Βόρεια Αφρική. Τώρα δηλώνει πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα –αν «κόντρα στο ρεύμα» σημαίνει να φτιάχνεις ένα βιντεογκέιμ όπου ο παίκτης πυροβολεί τζαμιά, μιναρέδες και μουεζίνηδες.