Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε εκ νέου, το πρωί του Σαββάτου, κοντά σε μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μπουακέ, της Ακτής Ελεφαντοστού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται κατοίκους της περιοχής.
Στασιαστές στρατιώτες που ζητούν αυξήσεις μισθών ελέγχουν από την Παρασκευή το βράδυ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, την Μπουακέ, όπου σήμερα ακούστηκαν πυρά κοντά στην κεντρική στρατιωτική βάση, παρά την έκκληση της κυβέρνησης για ηρεμία.
Το κίνημα διαμαρτυρίας των στρατιωτών που ξεκίνησε από τη Μπουακέ επεκτάθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και σε άλλες πόλεις – τη Νταολά και την Νταουκρό στα κεντρικά και την Κορχογκό και την Οντιενέ στα νότια.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιώτες αποσύρθηκαν το βράδυ από τις άλλες πόλεις και πλέον εκεί δεν ακούγονται άλλα πυρά. Αίτημα των στασιαστών είναι η καταβολή μπόνους, οι αυξήσεις μισθών, οι πιο γρήγορες προαγωγές, αλλά και η παροχή σπιτιών.
«Εξετάζουμε (τα αιτήματά τους) και σκοπεύουμε, αν είναι βάσιμα, να τα ικανοποιήσουμε», δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Αλέν-Ρισάρ Ντονουαχί, ο οποίος δεσμεύθηκε να μεταβεί προσωπικά στη Μπουακέ. Παράλληλα ο υπουργός θέλησε να καθησυχάσει τον πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι «έχει επανέλθει η ηρεμία» και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θύματα.
Ανταποκριτής του AFP στη Μπουακέ σημείωσε από την πλευρά του ότι το βράδυ «οι στρατιώτες εξακολουθούν να ελέγχουν» την πόλη, η οποία είναι «ερημωμένη». Μόνο στρατιώτες κυκλοφορούν στους δρόμους με τα οχήματά τους και με κυβερνητικά αυτοκίνητα τα οποία έχουν πάρει, σύμφωνα με τον ίδιο.
Εξάλλου πολλές δεκάδες φορτηγά με προϊόντα και αυτοκίνητα ταξιδιωτών από την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Αμπιτζάν έχουν μπλοκαριστεί μερικά χιλιόμετρα από την είσοδο της Μπουακέ, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν.
Τα σχολεία και τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά στην πόλη, πρώην προπύργιο της εξέγερσης που ήλεγχε το βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού όταν η χώρα ήταν διχοτομημένη από το 2002 ως το 2011. Οι εξεγερμένοι υποστήριζαν τον νυν πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά, ενώ το νότιο τμήμα είχαν υπό τον έλεγχό τους δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό.
Στα τέλη του 2010 ο Γκμπαγκμπό αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί σε πέντε μήνες συγκρούσεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν 3.000 άνθρωποι.
Μετά την κρίση αυτή η Ακτή Ελεφαντοστοή εξήλθε ως μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες της Αφρικής.
Όμως ο στρατός της, που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της κρίσης, αποτελείται από ένα μείγμα πρώην ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών και παραμένει απείθαρχος και βαθιά διχασμένος.
Τον Νοέμβριο του 2014 ένα κύμα διαμαρτυρίας των στρατιωτών ξεκίνησε από τη Μπουακέ και επεκτάθηκε στο Αμπιτζάν και άλλες πόλεις. Βασικό αίτημα ήταν η αποπληρωμή οφειλών από το 2009-2011 και από το 2011 ως το 2014 σε πρώην αντάρτες που ενσωματώθηκαν στον στρατό. Στα τέλη Νοεμβρίου 2014 ο Ουαταρά είχε δεσμευθεί να καταβάλει τις οφειλές.
Η κυβέρνηση παρουσίασε εξάλλου πρόσφατα ένα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού του στρατού ως το 2020, το οποίο προβλέπει την αγορά εξοπλισμού αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ και ενίσχυση του αριθμού των στρατιωτών.