Αλαλούμ επικρατεί με τα μπλοκάκια καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν το καθεστώς που θα ισχύσει για τις εισφορές τους με βάση τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους.
Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας με την προσδοκία ότι θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και στις απορίες που εκφράζουν οι κάτοχοι δελτίου παροχής υπηρεσιών, είτε είναι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες είτε είναι παράλληλα και μισθωτοί. Πάντως την «παραίνεση» όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν, προκειμένου να μην πληρώσουν εισφορές 138 ευρώ τον μήνα, απηύθυνε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι, παρέσχε νέες διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια, αποσαφηνίζοντας πως μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται ως εργολάβοςαλλά ως εργαζόμενος. «Στον νόμο λέμε πως εάν έχει έως δύο εργοδότες η εισφορά θα είναι 6,67%. Το πράγμα αλλάζειόταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκισε άλλους, τότε θα πληρώνει το 20%» τόνισε σχετικά. Κατά τον ίδιο,μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει καμία εισφορά. Εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, ακόμη και χωρίς εισόδημα από αυτό, τότε θα πληρώνει εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων. «Οσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ τον μήνα.Θα ήταν καλύτερο για εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν» σημείωσε σχετικά.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ασφαλισμένοι τελικά επιλέξουν να πληρώνουν μερικώς τις εισφορές τους και όχι το σύνολο του ποσού, ο υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε πως επειδή ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, τότε εκείνοι θα προτιμούν να το πληρώσουν παρά να επιβαρύνονται με τον τόκο του 8,5%που θα συνοδεύει τη μερική εξόφληση οφειλών. Πάντως ξεκαθάρισε πως εφόσον οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Επίσης ο Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα έχει ελλείμματα μέσα στο 2017 και πως το υφιστάμενο έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 500 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
Τονίζεται ότι η δήλωση των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκια θα είναι υποχρεωτική και θα γίνει online σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα θα «δένει» την καταβολή των εισφορών και ταυτόχρονα τον έλεγχο αν υπάρχει απασχόληση σε έναν έως δύο εργοδότες (αν υπάρξει και τρίτος, ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εξ ολοκλήρου τις εισφορές που θα αναλογούν στο εισόδημά του). Με την εγκύκλιο θα αποσαφηνιστεί αν θα γίνεται αντίστοιχος επιμερισμός και για τις εισφορές σε άλλους κλάδους εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει αντίστοιχες «καλύψεις», ενώ δεν θα προβλέπεται η παρακράτηση εισφοράς 6,96% υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας που αφορά μόνο εξαρτημένη σχέση εργασίας.
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Για τις εισφορές των αμειβομένων με μπλοκάκια, το άρθρο 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου προβλέπει ότι «στους ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς οι διατάξεις του άρθρου 38. Δηλαδή θα γίνεται επιμερισμός της εισφοράς για σύνταξη (20%) με τον εργοδότη, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλλει το 6,67% για την απασχόλησή του, αφού αυτή δηλωθεί, στον κάθε εργοδότη και ο εργοδότης το 13,3%. Ωστόσο ζητήματα θα προκύπτουν αν μέσα στον χρόνο ο εργαζόμενος αναλάβει εργασία και σε τρίτο εργοδότη, ενώ αν τεθούν κριτήρια και ισχύσει ο επιμερισμός για την εισφορά του κλάδου της σύνταξης, αντίστοιχος επιμερισμός θα πρέπει να γίνει και για την εισφορά ασθενείας, η οποία θα είναι 7,10%, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλει το 2,55% και ο εργοδότης το 4,55%.