Το Plan B για τη συγκρότηση της τρίτης γενιάς του Επαναστατικού Αγώνα, η οποία με τη στρατολόγηση νέων στελεχών θα προχωρούσε σε δυναμικά πλήγματα κατά οικονομικών και πολιτικών στόχων, ενδεχομένως ακόμα και σε απαγωγές, φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε από τις Αρχές μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης συνεργού της.

Επιπλέον δύο νέα πρόσωπα τα οποία δεν αποκλείεται να συγκροτούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα της νέας γενιάς του Επαναστατικού Αγώνα, φαίνεται ότι αναδείχθηκαν από τη μέχρι τώρα εξέταση των ευρημάτων. Πρόκειται για πρόσωπα που εικονίζονται σε δύο αλλοιωμένα πλαστά δελτία ταυτοτήτων, τα οποία βρέθηκαν ανάμεσα σε πλαστές και κλεμμένες ταυτότητες στους χώρους των ερευνών.

Από τη μέχρι εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι η Πόλα Ρούπα δεν είχε σκοπό να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ακόμα και αν κατάφερνε να απελευθερώσει τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη. Αντίθετα, προετοίμαζε το έδαφος για τη συγκρότηση ενός νέου δικτύου αντάρτικου πόλης, το οποίο θα έμπαινε δυναμικά στην τρομοκρατική δράση.

Η πρώτη εξέταση του σημαντικού και πλούσιου υλικού που βρέθηκε ανέπαφο στην αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης συνεργού της, Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, δίνει το στίγμα των προπαρασκευαστικών ενεργειών. Αποτυπώνει τα καθοριστικά βήματα για τη συγκρότηση και την οργάνωση των υποδομών του τρίτου σχήματος του Επαναστατικού Αγώνα.

Το βασικό κεφάλαιο το οποίο αφορά τα στελέχη που θα πλαισίωναν τον επιχειρησιακό βραχίονα, φαίνεται ότι βρισκόταν στην τελική ευθεία με τη στρατολόγηση νέων προσώπων και την αναβάθμισή τους από τη μεγάλη δεξαμενή.

Γεμάτο ταμείο. Σοβαρές εξελίξεις υπήρχαν και στη χρηματοδότηση του σχήματος για την οργάνωση των υποδομών όπως ενοικίαση διαμερισμάτων κρησφύγετων, χώρων αποθήκευσης, γκαράζ για την ασφαλή και στεγανοποιημένη φύλαξη οπλισμού, εκρηκτικών υλών όπως και στάθμευση μέσων μετακίνησης. Σημαντικό μέρος του αποθέματος του επαναστατικού ταμείου που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στο διαμέρισμα κρησφύγετο της Ρούπα στην Ηλιούπολη, όπως και στο διαμέρισμα όπου έμενε η 25χρονη συνεργός της Αθανασοπούλου.

Συνεργεία της Αντιτρομοκρατικής που συνεχίζουν τις έρευνες στα δύο διαμερίσματα βρήκαν επιμελώς κρυμμένα σε σχισμή σε στρώμα κρεβατιού και σε άλλους χώρους το μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από ένοπλες ληστείες τραπεζών.

Στην κορυφή της λίστας ερευνών των Αρχών βρίσκεται η ένοπλη ληστεία που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε υποκατάστημα τράπεζας στη Μαλεσίνα. Στη ληστεία μετείχαν δύο γυναίκες μεταμφιεσμένες με περούκες και ένας άνδρας. Το γενικό πρόσταγμα είχε η μία γυναίκα, η οποία είπε στους εργαζομένους τη φράση κλειδί: «Καθήστε ήσυχοι. Γίνεται απαλλοτρίωση των χρημάτων της τράπεζας». Η κωδική αυτή φράση είχε οδηγήσει από τότε τους αρμοδίους της Αντιτρομοκρατικής σε εκτιμήσεις για την ταυτότητα των ενόπλων. Το χρηματικό ποσό που βρέθηκε κατά τις έρευνες θα συγκριθεί με την παρτίδα που είχε κλαπεί από την τράπεζα της Μαλεσίνας για να αποδειχθεί αν προέρχεται από τη συγκεκριμένη ληστεία.

Το οπλοστάσιο. Σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο διαμέρισμα της Ρούπα βρέθηκαν ακόμα δύο πολεμικά τυφέκια (Καλάσνικοφ), δύο πιστόλια, τέσσερις χειροβομβίδες (τρεις αμυντικού και μία επιθετικού τύπου) και φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων.

Τα όπλα έχουν σταλεί στα εργαστήρια για βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί. Το ένα πιστόλι, όπως φαίνεται, είχε χρησιμοποιηθεί στην αποτυχημένη επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και άλλων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού, την οποία είχε διοργανώσει και υλοποιήσει η Ρούπα.

Αγώνα δρόμου κάνουν οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας «ξεσκονίζοντας» τα ευρήματα και αξιοποιώντας και το παραμικρό στοιχείο για να φθάσουν στις κεντρικές γιάφκες με τον βαρύ οπλισμό της οργάνωσης.

Ερευνα στον Ωρωπό. Χθες έγινε έρευνα σε εξοχικό σπίτι στον Ωρωπό, το οποίο είχε νοικιαστεί πριν από περίπου δύο χρόνια. Φαίνεται ότι η Ρούπα το χρησιμοποιούσε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει εντοπιστεί τίποτα το αξιοσημείωτο που να έχει σχέση με το σκέλος της τρομοκρατίας.

Στη γιαγιά η επιμέλειατου παιδιού

Μια δυσάρεστη πτυχή της όλης ιστορίας αφορά το ανήλικο παιδάκι της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Τελικά η επιμέλεια του παιδιού περνά στην μητέρα της Πόλας Ρούπα, σύμφωνα με τη διάταξη της εισαγγελέως ανηλίκων, και έτσι το παιδάκι το συντομότερο δυνατόν θα βρεθεί στη φροντίδα της γιαγιάς του.