Η συρρίκνωση που παρατηρείται στον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να επιβραδυνθεί με την ακολούθηση μιας παραδοσιακής, μεσογειακής διατροφής, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Σε μελέτη με εκατοντάδες ηλικιωμένους εθελοντές, οι επιστήμονες από τη Σκωτία, την Αγγλία και τον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο τηρούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, τόσο λιγότερη ατροφία εγκεφάλου είχαν.
Οι επιταγές αυτές είναι κατανάλωση κυρίως φυτικής προελεύσεως και μη επεξεργασμένων τροφίμων (φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών), ψαριών και πουλερικών, και σποραδικά κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων, καθώς και χρήση του ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους στη διατροφή.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Neurology, η η αξιολόγηση ομάδας 562 εθελοντών ηλικίας 73-76 ετών έδειξε πως όσοι τηρούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν σε βάθος τριετίας την μισή ατροφία εγκεφάλου από αυτήν που παρατηρήθηκε στους υπόλοιπους.
Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολυετής παρακολούθηση άλλων 843 εθελοντών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 1936 και σε ηλικία 70, 73 και 76 ετών συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου.
Η ανάλυση αυτή έδειξε πως ακόμα και οι εθελοντές οι οποίοι τηρούσαν εν μέρει τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, είχαν μέση απώλεια όγκου εγκεφάλου πολύ μικρότερη απ’ ό,τι όσοι ακολουθούσαν μια καθαρά δυτικού τύπου διατροφή (δηλαδή έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, και λίγα φυτικά).
Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν κάποια πιθανή εξήγηση για τις παρατηρούμενες διαφορές, συγκρίνοντας την κατανάλωση ψαριών με την κατανάλωση κρέατος, επειδή τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ωφελούν τον εγκέφαλο.
Το συμπέρασμά τους, όμως, ήταν ότι οι διαφορές στην κατανάλωση κρέατος και ψαριών δεν επαρκούν για να εξηγηθούν τα ευρήματά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο συστατικό της μεσογειακής διατροφής που να ξεχωρίζει, αλλά ο συνδυασμός όλων είναι αυτός που προστατεύει τον εγκέφαλο.