Με βασική θέση ότι το Κυπριακό αποτελεί μείζον εθνικό θέμα κι απαιτείται η χάραξη μιας ενιαίας εθνικής γραμμής από την Αθήνα, η οποία δεν θα προσκρούσει ή θα υψώνει αναχώματα στην προσπάθεια της Λευκωσίας και την κατεύθυνση που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης, προσέρχεται στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη βάση αυτή, όπως ανέφεραν χθες το βράδυ και στενοί συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κομίζει κάποια εξειδικευμένη πρόταση στο Μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό, αναμένοντας ενδελεχή ενημέρωση από την πλευρά του Πρωθυπουργού τόσο για το κυβερνητικό πλάνο όσο και για τις τελευταίες διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πριν από την αναχώρηση για την πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης. Παράλληλα, από το γαλάζιο επιτελείο έχουν ήδη σπεύσει να διαμηνύσουν ότι «η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων δεν συνιστούν συνδιαμόρφωση θέσεων ούτε και υποκατάσταση της ευθύνης για τους χειρισμούς, την οποία έχει η κυβέρνηση».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να εντάξει το Κυπριακό στη γενικότερη αντιπολιτευτική ατζέντα, από τη στιγμή που τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις έχει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει μέσω δημοψηφίσματος την όποια τελική συμφωνία. «Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τη ΝΔ το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζεται από την Πειραιώς.

Μια δεύτερη αρχή, η οποία έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθήνας – Λευκωσίας. «Πρόκειται επίσης για διαρκή στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού» σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα είναι ότι οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες είχε προγραμματιστεί να ακολουθήσουν από την κομματική έδρα μετά την πρωινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα κινηθούν σε μια αντιπολιτευτική οδό, εφόσον υπηρετούνται οι δύο αρχές. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ότι αντιστρατεύεται την κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα καταγραφεί απόλυτη σύμπλευση Τσίπρα – Αναστασιάδη. Αντιθέτως, δεν αποκλείονται κινήσεις που θα ενισχύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ιδίως απέναντι στην Αγκυρα και σε προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τορπιλιστούν εκ των προτέρων οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Κρίσιμο για τη ΝΔ, άλλωστε, είναι να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό ως διεθνές ζήτημα από κάθε συμμετέχοντα στην πολυμερή Διάσκεψη και να μην υποβαθμιστεί σε θέμα που συνδέεται με τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως διαχρονικά επιδιώκει η Αγκυρα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στηρίξει και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον τούρκο πρόεδρο πριν καταλήξουν οι συζητήσεις στην Πολυμερή, εφόσον ο Ερντογάν βρίσκεται τελικώς την προσεχή Πέμπτη στη Γενεύη.

Φοβού το ναυάγιο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η προσπάθεια που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό. Στο γαλάζιο στρατηγείο κινούνται σχεδόν με τη βεβαιότητα ότι ένα νέο ναυάγιο στην παρούσα συγκυρία θα οδηγήσει, υπό την καθοδήγηση της Αγκυρας, σε άλλη κατεύθυνση, η οποία θα καταλήγει σε μια επισημοποιημένη διχοτόμηση ή ακόμη και σε προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. «Η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική της θέση ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει. Στόχος πρέπει να είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» είναι το στίγμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημερινές δηλώσεις, διακηρύσσοντας παράλληλα ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει μπροστά «χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».