Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες, ο οποίος εθεωρείτο «πατέρας της δημοκρατίας» στη χώρα της Ιβηρικής, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών. Ο Σοάρες είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στις 13 Δεκεμβρίου λόγω της «γενικής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του» και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο Μάριο Σοάρες, ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ανέλαβε δύο φορές την πρωθυπουργία, ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1986 μέχρι το 1996, ενώ είχε εκλεγεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά τον θάνατο του πολιτικού που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της χώρας του για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.

«Χάσαμε εκείνον που τόσες πολλές φορές ήταν το πρόσωπο και η φωνή της ελευθερίας μας, για την οποία εκείνος πολεμούσε όλη του τη ζωή» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. «Χάνουμε ένα πρόσωπο αναντικατάστατο στην πρόσφατη Ιστορία μας. Χάνουμε τον πατέρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, το πρόσωπο που οι Πορτογάλοι συνδέουν περισσότερο με την επάνοδο της χώρας μας στη δημοκρατία τον Απρίλιο του 1974» συμπλήρωσε ο Κόστα, διατυπώνοντας τη θλίψη του καθώς δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία που θα τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους, την ημερομηνία της οποίας δεν διευκρίνισε.

Η Επανάσταση των Γαριφάλων στην Πορτογαλία έγινε στις 25 Απριλίου 1974 και ήταν η ημέρα κατά την οποία ανατράπηκε η σαλαζαρική δικτατορία. Ο Σοάρες που είχε φυλακισθεί 12 φορές από τη δικτατορία και είχε εξοριστεί για τις πολιτικές του δραστηριότητες, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας δύο χρόνια αργότερα, το 1976. Από τότε μέχρι το 1996 ήταν διαρκώς στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Το 1996, έπειτα από δέκα χρόνια στην προεδρία και χωρίς να μπορεί συνταγματικά να παραμείνει περισσότερο, αποχώρησε με τη δημοτικότητά του στα ύψη.

Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν στα τέλη του 2014 όταν επισκέφθηκε τον φυλακισμένο Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, τον οποίο χαρακτήρισε θύμα συκοφαντίας. Ο Σόκρατες κατηγορήθηκε για διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Αρχιτέκτονας της ένταξης της Πορτογαλίας στην ΕΕ το 1986, κατήγγειλε 25 χρόνια αργότερα την απουσία αλληλεγγύης των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, που σύμφωνα με τον ίδιο «ξέχασαν το σχέδιο των ιδρυτών πατέρων» και επέτρεψαν να τους καθοδηγήσει ένας «σκληρός καπιταλισμός». Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον Σεπτέμβριο με αφορμή μια τελετή προς τιμή της συζύγου του, της φιλανθρώπου Μαρίας Μπαρόζο. Παντρεύτηκαν το 1949 και έκαναν δύο παιδιά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι με τον θάνατο του Μάριο Σοάρες, «η δημοκρατία στην Πορτογαλία χάνει έναν από τους ήρωές της, η Ευρώπη, έναν από τους μεγάλους της ηγέτες και η Γαλλία, έναν παντοτινό φίλο». Επισημαίνοντας ότι «η μάχη για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη καθοδηγούσε τη ζωή του» ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε πως ο Μάριο Σοάρες που διέμεινε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σαλαζάρ, «είχε την τόλμη να υπερασπιστεί το κοινωνικό ιδεώδες του υπό συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες». Τη λύπη του για τον θάνατο του Μάριο Σοάρες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας πως «υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας πολιτικός που άφησε την κληρονομιά του τόσο στην Πορτογαλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη».