Επειτα από εβδομάδες άρνησης να αποδεχθεί το πόρισμα της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία με στόχο να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κάνει στροφή λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του.
Ο Ράινς Πρίμπους, ο οποίος θα είναι προσωπάρχης του νεοεκλεγέντος προέδρου και έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε χθες, για πρώτη φορά, πως ο Τραμπ κατανοεί ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από το χακάρισμα των κομπιούτερ του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχεται το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν υπεύθυνοι οργανισμοί ή άτομα από τη Ρωσία» είπε ο Πρίμπους σε τηλεοπτική συνέντευξη και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση ίσως λάβει μέτρα σχετικά.
Οι δηλώσεις του Πρίμπους αποτελούν μεγάλη στροφή, καθώς ο Τραμπ επανειλημμένα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες εκτοξεύονται από τους πολιτικούς του αντιπάλους που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για την πρώτη παραδοχή ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης Τραμπ ότι η Μόσχα ενεπλάκη στις κυβερνοεπιθέσεις. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς την Παρασκευή ο Τραμπ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι του παρουσίασαν το πόρισμα της σχετικής έρευνας.
Στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση ο Τραμπ δεν είχε κάνει καμία αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία. «Παρότι η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες προσπαθούν διαρκώς να εισβάλουν στα κομπιούτερ των κυβερνητικών υπηρεσιών και θεσμών, των επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν επηρέασαν καθόλου το αποτέλεσμα των εκλογών –συγκεκριμένα δεν υπήρξε καμία παρέμβασή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας» ανέφερε στην ανακοίνωση.
Ο Πρίμπους διευκρίνισε ότι ο νέος πρόεδρος, ο οποίος ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου, σκοπεύει να ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες να του προτείνουν ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Ανάλογα με τις προτάσεις «θα ληφθούν αποφάσεις για δράση», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η σύγκρουση του Τραμπ με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είναι πρωτοφανής στην ιστορία των ΗΠΑ και από τις χθεσινές δηλώσεις του Πρίμπους φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, λίγο πριν ο Τραμπ αναλάβει επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών, μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την τοποθέτηση του γερουσιαστή της Ιντιάνα Νταν Κόουτς ως επικεφαλής του οργανισμού που επιβλέπει τις 16 μυστικές υπηρεσίες και υποσχέθηκε «διαρκή απαγρύπνηση εναντίον όσων επιζητούν να μας κάνουν κακό».
Ο Κόουτς, ο οποίος είχε διατελέσει και πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία επί Τζορτζ Μπους, το 2014, μαζί με άλλα μέλη του Κογκρέσου, είχε συμπεριληφθεί από τους Ρώσους σε κατάλογο με Αμερικανούς στους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος στη Ρωσία ως αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η επιλογή αυτή αποτελεί κίνηση του Τραμπ για να καθησυχάσει όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη φιλορωσική του στάση. Ο Κόουτς, που ήταν μέλος της επιτροπής της Γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες, ζητούσε όλο και πιο σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.