«Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς». Είναι η απάντηση που έδωσε στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς» ο γάλλος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ζαν Ιβ λε Ντριάν όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας εάν φοβάται ότι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν πεδίο παρέμβασης των χάκερ, όπως συνέβη με τις αμερικανικές. Ο επικεφαλής της γαλλικής Εθνικής Αμυνας απέφυγε να αναφερθεί στην καταγωγή των χάκερ. Αποκάλυψε, πάντως, ότι μόνο το 2016 η χώρα του ήρθε αντιμέτωπη με 24.000 κυβερνοεπιθέσεις.

Και δεν είναι η μόνη. Οι χώρες της Ευρώπης που μοιράζονται τον ίδιο φόβο – ή την ίδια εμπειρία – είναι πλέον πολλές. Η γερμανική αντικατασκοπία κάνει λόγο για «καθημερινή δραστηριότητα παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και κυβερνοεπιθέσεων», ενώ στο θέμα έχει αναφερθεί τον περασμένο Νοέμβριο και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ: «Εχουμε να κάνουμε με μια επιχείρηση παραπληροφόρησης και με κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονται από τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στις ερχόμενες εκλογές» είχε δηλώσει.

Ο πρόλογος αυτού του νέου ψυχρού πολέμου είχε έρθει από το κρύο της Εσθονίας το 2007 με αφορμή την υπόθεση του «χάλκινου στρατιώτη», ενός μνημείου που ήταν αφιερωμένο στην «απελευθερωτική» εισβολή του Κόκκινου Στρατού στη χώρα το 1947 και που οι εσθονικές Αρχές είχαν αποφασίσει να αφαιρέσουν από το Ταλίν. Σχεδόν αμέσως η Εσθονία δέχθηκε μια κυβερνοεπίθεση, από την οποία παρέλυσαν δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης. Ρωσικός δάχτυλος δεν εντοπίστηκε ποτέ. Αλλά το Ταλίν δεν έπαψε ποτέ να υποψιάζεται – και να φοβάται – τη Μόσχα.

Είναι ο ίδιος φόβος και η ίδια υποψία που διακατέχουν σήμερα τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου πλέον δεν είναι κρυφό ότι το Κρεμλίνο είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά υποψήφια ξεπλήρωσε το ποσό με τη διακήρυξη ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, σημειώνει η «Ρεπούμπλικα», οι Βρετανοί του ΜΙ6 θεωρούν βέβαιο ότι οι Ρώσοι έπαιξαν κάποιο ρόλο στο δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες για ανάλογη παρέμβαση στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και πάλι στην Ιταλία διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα λέγεται ότι διατηρεί το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Ο φόβος της παρέμβασης στις εκλογές έφτασε ώς την Ολλανδία, όπου φέτος πραγματοποιούνται επίσης εκλογές. Οσο για τον εκλεκτό του Κρεμλίνου στην ολλανδική πολιτική σκηνή, αυτός δεν είναι άλλος από τον ακροδεξιό λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς. Μένει να φανεί εάν θα «ψηφίσουν» και εκεί οι ρώσοι χάκερ.