Επειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας, η παλαιστινιακή βία επέστρεψε χθες στο Ισραήλ: νεαρός Παλαιστίνιος χύμηξε με φορτηγό πάνω σε μια ομάδα δοκίμων του ισραηλινού στρατού που είχε μόλις αποβιβαστεί από πούλμαν σε έναν χώρο περιπάτου με πανοραμική θέα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις δοκίμους, τρεις γυναίκες και έναν άντρα, όλοι γύρω στα 20, και τραυμάτισε ακόμη 15 ανθρώπους προτού πέσει νεκρός από ισραηλινά πυρά. Δεν είναι η πρώτη επίθεση αυτού του είδους με στόχο ισραηλινούς πολίτες. Ενα κύμα παλαιστινιακών επιθέσεων, οι περισσότερες με μαχαίρι, κάποιες με «όπλο» οχήματα, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέταξε αυτή την τελευταία επίθεση σε ένα διεθνές πλαίσιο –και όχι στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο δράστης είναι υποστηρικτής του ISIS» δήλωσε, κάνοντας τη σύνδεση με τις δύο επιθέσεις με φορτηγό που έχουν πραγματοποιηθεί στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη: στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου του 2016 και σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου του 2016.

Παλαιστινιακά Μέσα κατονόμαζαν χθες τον δράστη ως Φαντί αλ Κανμπάρ, παρουσιάζοντάς τον ως έναν 28χρονο παντρεμένο Παλαιστίνιο που είχε εκτίσει παλαιότερα ποινή φυλάκισης σε ισραηλινή φυλακή. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, διέμενε στο Τζαμπέλ Μουκαμπέρ, μια συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον χώρο περιπάτου Αρμόν Χανατζίβ, όπου και πραγματοποιήθηκε η επίθεση –μόλις μερικά τετράγωνα πιο πέρα βρίσκεται και το αμερικανικό προξενείο, το οποίο, όπως επεσήμαινε η «Γκάρντιαν», ενδεχομένως να ανασχεδιαστεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ μετακινήσει πράγματι, όπως έχει πει, την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. «Εμείς στην Ιερουσαλήμ μόλις βιώσαμε μια απρόκλητη τρομοκρατική επίθεση, μια δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων νεαρών Ισραηλινών και τραυμάτισε πολλούς άλλους. Γνωρίζουμε πως οι επιθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη, από τη Γαλλία στο Βερολίνο και τώρα στην Ιερουσαλήμ, και είναι πιθανόν να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσά τους» δήλωσε ο Νετανιάχου. Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτιζε από τη Λωρίδα της Γάζας μια «ηρωική» πράξη.

Δέκα γκρουπ με τριάντα ισραηλινούς στρατιώτες το καθένα είχαν μόλις φτάσει και στέκονταν ακόμη πλάι στα πούλμαν που τους είχαν μεταφέρει για επίσκεψη στο Αρμόν Χανατζίβ, όταν όρμησε καταπάνω τους το φορτηγό. Μέχρις ότου πέσει νεκρός από τα πυρά στρατιωτών και ξεναγών, ο οδηγός του είχε προλάβει να κάνει αναστροφή και να χιμήξει για δεύτερη φορά πάνω στους τραυματισμένους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας Αρμόν Χανατζίβ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπνεύστηκε ο παλαιστίνιος δράστης από την πανομοιότυπη επίθεση με τους 12 νεκρούς στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου: «Είναι ασφαλώς πιθανόν να επηρεάστηκε βλέποντας τηλεόραση, είναι δύσκολο να μπει κανείς μέσα στο μυαλό κάθε ατόμου ώστε να καθορίσει τι τον οδήγησε να το κάνει, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αυτά τα πράγματα έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν» δήλωσε.

Το κύμα των παλαιστινιακών επιθέσεων που ξεκίνησε εν μέσω απόλυτου διπλωματικού τέλματος τον Οκτώβριο του 2015, κάνοντας πολλούς να μιλήσουν για «Ιντιφάντα των μαχαιριών», είχε μειωθεί σημαντικά τελευταία, χωρίς να σταματήσει. Είχε ήδη κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 37 Ισραηλινών και δύο αμερικανών πολιτών. Το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι, οι 157 από αυτούς δράστες επιθέσεων.