Με ρυθμό χελώνας προχωρούν οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ, καθώς από τις περίπου 2.050 υποθέσεις της λίστας μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί μόλις 185 υποθέσεις.
Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για την πορεία των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ και των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβίβασε η υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεύθυνσης Ελέγχων για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ προκύπτει ότι από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησαν έλεγχοι σε 482 υποθέσεις και από αυτούς ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε μόλις 185 υποθέσεις και έχουν βεβαιωθεί 235,9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα εκδόθηκαν και εννέα εντολές ελέγχου σε υποθέσεις συσχετιζόμενες με τη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 8,53 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικά με τα τραπεζικά εμβάσματα, τα οποία ξεπερνούν το επίμαχο διάστημα τα 24.000, η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε στο έγγραφό της ότι το ΣΔΟΕ είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να του αποσταλούν από τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα τα ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία θα περιλαμβάνονταν στοιχεία των φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1/1/2000 έως 15/6/2012 ατομικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των ειδών (εκτός λογαριασμών όψεως), για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά οι εξής προϋποθέσεις:
n Κίνηση τουλάχιστον ενός λογαριασμού (εκτός λογαριασμού όψεως), του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις, σε τουλάχιστον ένα έτος, υπερέβησαν τα 300.000 ευρώ.
n Αποστολή, τουλάχιστον μία φορά, κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω πάσης φύσεως εντολών, εμβασμάτων, καναλιών ηλεκτρονικού χρήματος ή και εταιρειών παροχής διαμεσολάβησης, με αξία συναλλαγής μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 είχαν εκδοθεί 1.492 εντολές ελέγχου που αφορούν εμβάσματα εξωτερικού, εκ των οποίων σε 628 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και παράλληλα έχουν εκδοθεί 681 εντολές ελέγχου υποθέσεων που αφορούν συνδικαιούχους εμβασμάτων, από τις οποίες σε 246 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Παράλληλα, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013 το ΣΔΟΕ απέστειλε στο Γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα στοιχεία τα οποία αφορούσαν ηλεκτρονικά αρχεία με χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει θεσπιστεί τριετής παράταση της παραγραφής για τις μεταφερόμενες υποθέσεις από το ΣΔΟΕ προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ το 2016 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία της προτεραιοποίησης των υποθέσεων ελέγχου που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα και υιοθετήθηκε αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, το οποίο βασίζεται στον εντοπισμό και στην εκτίμηση κινδύνων που αφορούν την απώλεια φορολογικών εσόδων από μη διενέργεια αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.