«Εσείς και όλοι εμείς σε αυτή την αίθουσα ανήκουμε στα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας που διασύρονται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σκεφτείτε το: Χόλιγουντ, ξένοι και Τύπος. Αλλά ποιοι είμαστε και τι είναι το Χόλιγουντ τέλος πάντων; Είναι απλώς άνθρωποι από άλλα μέρη. […] Το Χόλιγουντ πήγε μπροστά εξαιτίας των αουτσάιντερ και των ξένων. Αν τους διώξουμε, δεν θα έχετε τίποτα να δείτε, παρά ποδόσφαιρο και πολεμικές τέχνες –που δεν είναι καν τέχνες». Με αυτά τα λόγια, η Μέριλ Στριπ επιτέθηκε στη ρητορική Τραμπ της μισαλλοδοξίας την ώρα που παραλάμβανε το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπ. Ντεμίλ κατά τη διάρκεια της τελετής των 74ων Χρυσών Σφαιρών, από τις πλέον πολιτικές στην ιστορία του θεσμού. Η 67χρονη ηθοποιός με τις περισσότερες πλέον Σφαίρες έδωσε τη δική της απάντηση στην εκλογή Τραμπ, από τη σκηνή του ξενοδοχείου Χίλτον στο Μπέβερλι Χιλς.

Ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στην ξενοφοβία και στη δημαγωγία που επιχειρεί να επιβάλει ο νέος πλανητάρχης, χωρίς καν να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομά του, σήμανε την αντεπίθεση του Χόλιγουντ απέναντι στον κίνδυνο χτυπώντας σε καίριο σημείο: στη δημόσια εικόνα του σόουμαν που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ. Η Στριπ που ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάλεσε τους συναδέλφους της να αντισταθούν σε πράξεις μισαλλοδοξίας όπως η επίθεση το 2015 του εκπροσώπου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά δημοσιογράφου της «Νιου Γιορκ Τάιμς» που πάσχει από αναπηρία. «Η ασέβεια προκαλεί την ασέβεια. Η βία υποκινεί τη βία. Οταν οι δυνατοί χρησιμοποιούν τη θέση τους για να εκφοβίσουν τους άλλους, όλοι χάνουμε. Χρειαζόμαστε έναν Τύπο με αρχές που καλεί την εξουσία να λογοδοτήσει» ανέφερε. Παράλληλα, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χόλιγουντ, διοργανωτές της βραδιάς, αλλά και το κοινό να υποστηρίξει τον οργανισμό για την ελευθερία του Τύπου Committee to Protect Journalists. Η πρωταγωνίστρια του «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» δεν ήταν μόνη της στη μάχη κατά του Τραμπ. Οι κριτικές στο πρόσωπό του είχαν αρχίσει να διατυπώνονται νωρίτερα από τον παρουσιαστή της τελετής Τζιμ Φάλον, ο οποίος στον αρχικό μονόλογό του τον συνέκρινε με τον κακό βασιλιά Τζόφρι από το «Game of Thrones». Είπε μάλιστα ότι οι Χρυσές Σφαίρες είναι από τα λίγα μέρη που έμειναν πια στην Αμερική στα οποία υπερισχύει η ψήφος της πλειονότητας (σ.σ.: έμμεση υπενθύμιση για το γεγονός ότι η Κλίντον κέρδισε στη λεγόμενη λαϊκή ψήφο).

Ο ΧΙΟΥ ΛΟΡΙ. Στον δρόμο που χάραξε η Μισέλ Ομπάμα, αφήνοντας αιχμές κατά του Τραμπ χωρίς να προφέρει το ονοματεπώνυμό του, κι άλλοι αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος καταφέρθηκαν εναντίον του. Ο Χιου Λόρι παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο για την ερμηνεία του στη μίνι σειρά «The Night Manager» τόνισε χιουμοριστικά ότι «παίρνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των απανταχού ψυχοπαθών δισεκατομμυριούχων». Πρόσθεσε μάλιστα με ειρωνική διάθεση πως «θα μπορώ να λέω ότι κέρδισα αυτό στις τελευταίες Χρυσές Σφαίρες. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά έχουν τις λέξεις “Χόλιγουντ”, “ξένος” και “Τύπος” στον τίτλο. Νομίζω πως για μερικούς Ρεπουμπλικανούς ακόμα και η συσχέτιση των όρων είναι λίγο ατελής».

Η Τρέισι Ελις Ρος, πρωταγωνίστρια του τηλεοπτικού «Black-ish» που στο παρελθόν είχε δεχτεί τα πυρά του Τραμπ για τον «ρατσιστικό» τίτλο του, αφιέρωσε τη νίκη της «σε όλες τις έγχρωμες γυναίκες και σε ανθρώπους των οποίων οι ιστορίες, οι ιδέες και οι σκέψεις δεν θεωρούνται πάντα άξιες, σημαντικές και έγκυρες». Σε παρόμοιο πνεύμα κινήθηκε και ο λόγος του Μπάιρον Χάουαρντ, ενός εκ της σκηνοθετικής ομάδας της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Zootopia». Ανεβαίνοντας στη σκηνή δήλωσε πως «θέλαμε να είναι ένα φιλμ που όχι μόνο να διασκεδάζει τα παιδιά, αλλά να μιλάει και στους ενηλίκους για το πώς να αγκαλιάζουν την ποικιλία, ακόμα και όταν υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να μας χωρίσουν χρησιμοποιώντας τον φόβο».

Ο Τραμπ. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ δεν άφησε να περάσει ασχολίαστο όλο το κύμα αντιδράσεων εναντίον του, αλλά προτίμησε να βάλει στο στόχαστρο τη Στριπ. Μέσω twitter τη χαρακτήρισε «μία από τις πιο υπερεκτιμημένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ» και «κόλακα της Χίλαρι που έπαθε μεγάλη ήττα». Παράλληλα, αρνήθηκε ότι κορόιδεψε τον δημοσιογράφο που πάσχει από αρθρογρύπωση.