Τελικά, όσο περνά ο καιρός ο Σταύρος Θεοδωράκης βελτιώνει το στυλ του στα σόσιαλ μίντια. Τι εννοώ; Οτι πλέον δεν γράφει απλά το σχόλιο του, αλλά προσπαθεί να κάνει και τη φόρμα αυτού ενδιαφέρουσα.
Το λέω γιατί διάβασα το ποστ που ανέβασε το Σάββατο, το οποίο ήταν διαμορφωμένο ως κουίζ με τον τίτλο «Βρείτε την Ελλάδα». Σας το παραθέτω αυτούσιο για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:
«Την πρώτη εβδομάδα του 2017 είχαμε τρεις μεγάλες ειδήσεις από τρεις διαφορετικές χώρες του Νότου. Εντοπίστε την ελληνική:
–Η Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης ανακοίνωσε σημαντική μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων. Το ποσοστό της ανεργίας έχει πέσει κάτω από 19%. Ο εθνικός στόχος είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο.
–Στη δημοπρασία Γραμματίων του Δημοσίου κατατέθηκαν προσφορές 400 εκατομμυρίων ευρώ, 4 φορές πάνω από το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που ζητούσε το κράτος. Η μέση σταθμική απόδοση έκλεισε στο 0,02%.
–Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο Νοέμβριο έχασαν τη δουλειά τους άλλοι 37.667 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Το κομματικό κράτος, όμως, μέσα στο 2016 αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα.
Ποταμική ημερίδα ποικίλης ύλης
Μένω στο Ποτάμι για να σας πω ότι το Σάββατο διοργάνωσαν και μια ημερίδα, υπό τον τίτλο «Οκτώ μικρές συζητήσεις για οκτώ μεγάλα θέματα», στο πλαίσια του πολυσυνεδρίου Money Show, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Την ημερίδα άνοιξε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, μιλώντας για το πελατειακό κράτος το οποίο, όπως είπε, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιγαντώνεται.
Εκεί, λοιπόν, παρουσιάστηκαν κάποιες ποταμικές προτάσεις. Ενδεικτικά σας μεταφέρω μερικές. Ο σκηνοθέτης και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού Γιάννης Μαργαρίτης, για παράδειγμα, παρουσίασε την πρότασή του για μια περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική με ΕΘ.ΠΕ.ΘΕ. (Εθνικά Περιφερειακά Θέατρα) στη θέση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα). Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.
Σε εκείνο το σημείο, έμαθα, με παρέμβασή του ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής σημείωσε πως Το Ποτάμι προτείνει τη δημιουργία ενός νέου τύπου Καλλικράτη στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Τέλος, ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου Πλάτων Τήνιος πρότεινε ένα ασφαλιστικό σύστημα με γνώμονα τους νέους ανθρώπους.