Η εκλογική χρονιά από την πρώτη ημέρα φαίνεται. Το 2017 βάζει και το Βερολίνο σε τροχιά εκλογών, από τις οποίες θα κριθεί όχι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και η πορεία της Ευρώπης.

Την ώρα που η Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη κατά σειρά θητεία, ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ρίχνει το σύνθημα για «αλλαγή στην Ευρώπη και μάλιστα γρήγορα».

Στη συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Σπίγκελ» ο πρόεδρος του SPD διαπιστώνει ότι η ευρωζώνη είναι βαθύτερα από ποτέ διχασμένη επειδή η Γερμανία επιμένει αποκλειστικά στην πολιτική περικοπών. Ο Γκάμπριελ επικρίνει τη Μέρκελ και για τη στάση της έναντι της Ελλάδας. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη στήριξη της Ανγκελα Μέρκελ τα βάζει με τους Ελληνες όταν πετυχαίνουν λίγο πλεόνασμα και το μοιράζουν στους φτωχότερους των συνταξιούχων» λέει ο Γκάμπριελ. «Ο Χέλμουτ Κολ δεν θα συμπεριφερόταν έτσι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» διαπιστώνει ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης.

ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Ο Γκάμπριελ ενδιαφέρεται ενεργά για τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του Τσίπρα. Στη συνέντευξή του υπογραμμίζει την ανάγκη να αναγνωριστούν οι θυσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. «Αν κατά τις μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία» λέει, «είχαμε περάσει έστω και μόνο ένα μέρος των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς από αυτές που κάνουν οι Ελληνες, πιθανότατα θα είχε προκληθεί επανάσταση». Επιπροσθέτως κατηγορεί την καγκελάριο και για τη στάση της έναντι της Γαλλίας. «Εχουν μεγάλες πρόσθετες δαπάνες επειδή με την αποστολή στο Μάλι φροντίζουν για την ασφάλεια της Ευρώπης» θυμίζει ο Γκάμπριελ. «Αλλά όταν στη συνέχεια οι Γάλλοι ζητούν να συμψηφιστούν αυτές οι δαπάνες στο δημόσιο έλλειμμα, το αίτημα απορρίπτεται απότομα από τη Γερμανία». Ο Γκάμπριελ προειδοποιεί για τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει αυτή η στάση της Γερμανίας. Ο ίδιος, όπως λέει, ρώτησε την καγκελάριο τι θα κοστίσει ακριβότερα στη Γερμανία, μισή μονάδα μεγαλύτερο έλλειμμα της Γαλλίας ή αν γίνει πρόεδρος η Μαρίν Λεπέν. Απάντηση όμως δεν πήρε.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ. Οι θέσεις αυτές για την Ευρώπη είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στη Γερμανία, αλλά ο Γκάμπριελ παίρνει το ρίσκο μπροστά στον κίνδυνο που την απειλεί. «Δεν είναι πλέον αδιανόητο η ΕΕ να διαλυθεί. Αν συμβεί αυτό, θα μας καταριούνται τα παιδιά και τα εγγόνια μας» λέει ο πρόεδρος του SPD. Οι εθνικολαϊκιστικές και σοβινιστικές κινήσεις που εξαπλώνονται στην Ευρώπη από την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν μέχρι τη Γαλλία της Λεπέν, «δεν αντιμετωπίζονται με αριστερό λαϊκισμό» λέει. Η Αριστερά πρέπει να αντιτάξει «τη δύναμη της εξήγησης και της διαφώτισης των πολιτών».

Σε ένα ερώτημα, πάντως, ο Γκάμπριελ αποφεύγει να διαφωτίσει τους πολίτες: αν θα οδηγήσει ο ίδιος το SPD στις εκλογές κόντρα στη Μέρκελ. Στους μνηστήρες ανήκει και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή σκηνή και επιστρέφει στη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν στις 29 Ιανουαρίου ποιος θα πάρει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελαρίου.