Ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα στον οποίο θα εγκατασταθούν πιλοτικά συστήματα – εφαρμογές έξυπνης στάθμευσης και έξυπνου φωτισμού, που θα υποστηρίζονται από ενιαία πλατφόρμα έξυπνης πόλης, θα είναι ο Δήμος Χαλκιδέων.

Οι δύο έξυπνες εφαρμογές αναμένεται να συμβάλουν αφενός στη διευκόλυνση της εύρεσης θέσεων στάθμευσης για τα ΙΧ και στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της πόλης και αφετέρου στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Στόχος του έργου που ανέλαβαν να υλοποιήσουν από κοινού ο Ομιλος ΟΤΕ, η Cisco, η ΚΑΥΚΑΣ και η OTS, είναι να αποδειχθεί στην πράξη το όφελος που μπορούν να έχουν μια ολόκληρη πόλη και οι κάτοικοί της από την υιοθέτηση και τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών.

Μείωση χρόνου και ρύπων

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία της Χαλκίδας ειδικοί αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης, οι οποίοι μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, η οποία αναπτύχθηκε από την OTS, θα ενημερώνουν τους οδηγούς πού ακριβώς υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, αλλά και πώς θα φτάνουν σε αυτές.

Ακόμα και στην περίπτωση που μια επιλεγμένη θέση στάθμευσης καταληφθεί από άλλον οδηγό, η εφαρμογή θα κάνει αυτόματη αναδρομολόγηση, καθοδηγώντας τον ενδιαφερόμενο οδηγό στην πλησιέστερη διαθέσιμη θέση.

Με τον τρόπο αυτό, η εφαρμογή αναμένεται να περιορίσει δραστικά τις άσκοπες βόλτες, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του χρόνου κίνησης και κυκλοφορίας ενός οχήματος για την εύρεση θέσης στάθμευσης. Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, υπολογίζεται σε 20 λεπτά κατά μέσο όρο στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, διευκολύνεται η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και περιορίζεται η εκπομπή ρύπων από τα οχήματα.

Ετσι, η δημοτική Αρχή θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις θέσεις στάθμευσης, αφού θα έχει πραγματική εικόνα τόσο για τον χρόνο στάθμευσης κάθε οχήματος όσο και για κάθε στάθμευση που παραβιάζει τον ΚΟΚ.

Λιγότερο ρεύμα

Αντίστοιχα, τα συστήματα έξυπνου φωτισμού LED που θα εγκατασταθούν στη Χαλκίδα, θα μπορούν να προσαρμόζονται, σε πραγματικό χρόνο, σε διαφορετικά επίπεδα έντασης φωτισμού, ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού υπολογίζεται πως τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED εξοικονομούν περισσότερο από 60% στην κατανάλωση ρεύματος.

Παράλληλα, μέσω της εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής, θα γίνεται ευκολότερα η διαχείριση του δικτύου φωτισμού από το αρμόδιο τμήμα του δήμου, το οποίο θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα όποτε χρειάζεται και θα έχει συνεχώς εικόνα για την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Στα σύννεφα

Τα δεδομένα και των δύο έξυπνων λύσεων θα συγκεντρώνονται μέσω των δικτυακών υποδομών του έργου σε Cloud υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ και από εκεί θα επικοινωνούν με την πλατφόρμα διαχείρισης Smart και Connected Digital Platform, της Cisco.

Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα είναι δυνατή η αλληλεπίδραση των εφαρμοζόμενων λύσεων, η ενοποιημένη απεικόνιση των αποτελεσμάτων τους και η διαχείρισή τους από τους εξουσιοδοτημένους εργαζόμενους του δήμου. Επιπλέον, το Smart και Connected Digital Platform θα παρέχει τη δυνατότητα για κοινή διαχείριση των παραγόμενων δεδομένων, όπως και τη δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης νέων λύσεων, που θα λειτουργούν και αυτές ως ενιαίο σύνολο. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.