Ιστορικές αποφάσεις για τη δομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου καλούνται να λάβουν αύριο τα 39 μέλη του Συμβουλίου της FIFA, υπό την προεδρία του Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο ιταλοελβετός επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας ελπίζει να υπερψηφιστεί η πρότασή του για αύξηση των φιναλίστ του Μουντιάλ από 32 σε 48.

Τις τελευταίες ώρες στα υψηλά πατώματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ανατολίτικο παζάρι, καθώς όλες οι Συνομοσπονδίες προσπαθούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την πιθανή αύξηση των φιναλίστ.

Τη μερίδα του λέοντος από τις 16 επιπλέον φιναλίστ θα λάβουν οι Συνομοσπονδίες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της πρότασης του Ινφαντίνο. Με έναν αστερίσκο: δεν δέχονται οι 32 από τις φιναλίστ να δίνουν αγώνα πλέι οφ και οι νικήτριες να συνεχίσουν το τουρνουά μαζί με τις υπόλοιπες 16 ομάδες. Πρόκειται για την αρχική πρόταση του προέδρου του FIFA που ουσιαστικά απορρίφθηκε εν τη γενέσει της. Αντίθετα, φαίνεται να προκρίνεται η πρόταση οι 48 φιναλίστ να χωρίζονται σε 16 ομίλους των τριών ομάδων, εκ των οποίων στην επόμενη νοκάουτ φάση θα συνεχίζουν οι δύο πρώτες.

Αν υπερψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση, τα ματς θα αυξηθούν από 64 σε 80 και τα συνολικά έσοδα από τη διοργάνωση θα εκτοξευτούν από τα 5,5 στα 6,5 δισ. δολάρια. Η FIFA υπολογίζει πως τo κόστoς στον οργανωτικό τομέα θα αυξηθεί από τα 2 δισ. στα 2,3 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των ξενοδοχείων και προπονητικών εγκαταστάσεων που θα απαιτηθούν για τις επιπλέον 16 φιναλίστ.

Στο τραπέζι θα πέσει ακόμα η πρόταση για Παγκόσμιο Κύπελλο με 40 φιναλίστ –οκτώ όμιλοι των πέντε ομάδων ή δέκα όμιλοι των τεσσάρων. Θα συζητηθεί επίσης η πρόταση να παραμείνει ως έχει το Μουντιάλ, με λίγες όμως πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης του μοντέλου που ισχύει από το 1998 με τις 32 φιναλίστ. Το βασικό τους επιχείρημα είναι η πτώση της ποιότητας της διοργάνωσης. Σε αυτό συμφωνεί και η FIFA ύστερα από προσομοίωση που έκανε σε 10.000 παιχνίδια.

Ενδεικτικό των έντονων ζυμώσεων στη FIFA είναι το παζάρι στο οποίο έχει επιδοθεί η Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής με τον Ινφαντίνο. Ο τελευταίος πρότεινε να ενοποιηθεί η προκριματική φάση των Συνομοσπονδιών της Βόρειας – Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής με αυτή της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, ο πρόεδρος της τελευταίας Λαουρεάνο Γκονσάλες ζητά ως αντάλλαγμα 14 θέσεις στην τελική φάση του Μουντιάλ!