Ειδική μονάδα επιλέκτων που θα έχει αποστολή να σκοτώσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε περίπτωση πολέμου, συγκροτεί η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τον Βορρά.
Η δημιουργία της στρατιωτικής αυτής μονάδας ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2019. Επισπεύσθηκε όμως για φέτος λόγω της εντεινόμενης πολεμικής ρητορικής της Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η μονάδα που θα έχει 2.000 μέλη θα συγκροτηθεί με πρότυπο τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Σεούλ αναφέρει ότι θα αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας σε περίπτωση επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα.
Η Σεούλ προτίθεται επίσης να ενισχύσει τη λεγόμενη στρατηγική των τριών πυλώνων, που περιλαμβάνει προληπτικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων και την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων ως αντίποινα. Το υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε για «αυστηρή» απάντηση και «ακόμα πιο ισχυρές» κυρώσεις αν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει τα σχέδιά της για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Τον περασμένο μήνα, η Σεούλ χαιρέτισε τους νέους περιορισμούς που επέβαλε ο ΟΗΕ στη δυνατότητα της Βόρειας Κορέας να εξάγει λιθάνθρακα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδα του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν από τις εξαγωγές. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ένα άρθρο στις προηγούμενες κυρώσεις, το οποίο είχε στόχο να προστατεύσει τους πολίτες της Βόρειας Κορέας από την πείνα, χρησιμοποιήθηκε για να επιταχυνθούν οι πωλήσεις λιθάνθρακα στο εξωτερικό. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι κυρώσεις που μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα δεν επηρεάζουν το πυρηνικό της πρόγραμμα ή τα σχέδια για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Η ανάπτυξη των όπλων της Βόρειας Κορέας επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς αυτή η απομονωμένη χώρα τον τελευταίο χρόνο διενήργησε δύο πυρηνικές δοκιμές και άλλες 20 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Την ένταση επιτείνει η εκλογή στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του επανειλημμένως έχει επιτεθεί κατά της Βόρειας Κορέας για το πυραυλικό πρόγραμμα. Αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ισχυρίσθηκε ότι η χώρα του είναι σχεδόν έτοιμη να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θα συμβεί».
Η ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου θα δώσει στην Πιονγκγιάνγκ την ικανότητα να στοχεύσει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, που απέχουν 10.000 χιλιόμετρα.