Παρέμβαση στα γαλλικά πολιτικά πράγματα έκανε, με τον τρόπο του, ο Μπασάρ αλ Ασαντ, αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία γαλλικά μέσα, την ώρα που η Δαμασκός γιορτάζει το τέλος της αιματηρής μάχης στο Χαλέπι, πως θα έβλεπε με καλό μάτι την εκλογή του Φρανσουά Φιγιόν, του υποψηφίου της Δεξιάς, στο Ελιζέ.

«Οι θέσεις του όσον αφορά την τρομοκρατία ή τουλάχιστον η προτεραιότητα που θέλει να δώσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας χωρίς να αναμειγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών είναι καλοδεχούμενες» δήλωσε ο Ασαντ. «Πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει πως σε αυτή την περιοχή του κόσμου πολλοί ιθύνοντες λένε κάτι και πράττουν το αντίθετο. Δεν θέλω να πω ότι ο κύριος Φιγιόν θα κάνει το ίδιο, το απεύχομαι. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, καθώς δεν έχουμε επαφές. Αν κάνει όμως αυτά που λέει μέχρι στιγμής, θα ήταν πολύ καλό!» πρόσθεσε, τροφοδοτώντας έτσι τις επικρίσεις που δέχεται ήδη στη Γαλλία ο Φρανσουά Φιγιόν για τις φιλορωσικές θέσεις του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Στο μέτωπο της Συρίας, ο Φιγιόν τάσσεται υπέρ ενός συνασπισμού με τη Ρωσία και μιας συμμαχίας με τον Ασαντ για την εξουδετέρωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πέρυσι την 1η Απριλίου στο περιοδικό «Marianne», έκανε τη θέση του σαφέστερη: «Εδώ και τρία χρόνια λέω και ξαναλέω πως ανάγοντας την αποχώρηση του Ασαντ σε απόλυτη προτεραιότητά μας, αφήσαμε το ISIS να κερδίσει έδαφος και καταστρέψαμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια πραγματική διεθνή συμμαχία». Ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί που έγινε έκτοτε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη γαλλική προεδρία υπερασπίζεται «τον ρεαλισμό» της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτό το ζήτημα. Οταν ρωτήθηκε, στα τέλη Οκτωβρίου, για την κατάσταση στο Χαλέπι και το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου σε αυτή τη συριακή πόλη, ο Φρανσουά Φιγιόν απάντησε: «Δεν ξέρω, δεν βρίσκομαι εκεί».

«Θεωρώ απίστευτο να δίνει σήμερα μαθήματα ένας άνθρωπος που βομβάρδισε εσκεμμένα τον άμαχο πληθυσμό του χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, που βομβάρδισε νοσοκομεία με τη συνενοχή της Ρωσίας» δήλωσε ο Μπενουά Αμόν, ένας από τους υποψηφίους στην primaire των Σοσιαλιστών. «Θεωρώ απίστευτο να του βρίσκουμε δικαιολογίες εδώ στη Γαλλία, κάτι που διαπιστώνω ακούγοντας τον κύριο Φιγιόν ή τον κύριο Μαριανί» πρόσθεσε αναφερόμενος στον δεξιό βουλευτή Τιερί Μοριανί, που συναντήθηκε προχθές με τον Ασαντ στη Δαμασκό – συνάντηση από την οποία ο Φιγιόν έσπευσε να πάρει αποστάσεις. «Οι Γάλλοι πρέπει να επιλέξουν ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζουν δημοσίως ηγέτες κρατών. Είδαμε άλλωστε τις συνέπειες που είχαν οι παρεισφρήσεις στις αμερικανικές εκλογές. Πρέπει λοιπόν να προφυλαχθούμε από αυτό» δήλωσε ένας άλλος Σοσιαλιστής αντάρτης και συνυποψήφιος του Αμόν, ο Αρνό Μοντμπούρ. Ο τελευταίος τάσσεται πάντως υπέρ ενός σχεδίου «διπλωματικής αποκλιμάκωσης για να τερματιστεί ο πόλεμος» στη Συρία και στο πλαίσιο αυτό θεωρεί τον Ασαντ «βιώσιμο συνομιλητή».