Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση. Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που η χώρα αναζητά την αναπτυξιακή της διέξοδο.

Σε μια ενδιαφέρουσα έκδοση με τον γενικό τίτλο «Αναπτυξιακά μοντέλα στην Ελλάδα», έντεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές, από τους συμμετέχοντες στο ομώνυμο Ανοικτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιεύουν τις εργασίες τους που αφορούν σημαντικά πρόσωπα στη διαμόρφωση της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας από την 6η δεκαετία του 19ου αιώνα ώς την 7η του 20ού.

Ο καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σημερινός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν ο υπεύθυνος του σεμιναρίου το οποίο, όπως σημειώνει ο ίδιος στο προλογικό του σημείωμα, «έχει ως στόχο να τονίσει την ανάγκη προβληματισμού για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τη σπουδαιότητα κοινωνικής συναίνεσης γύρω από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».

Οι φοιτητές Θανάσης Αργυρίου, Λήδα Βανδώρου, Βασίλειος Βλασερός, Αντώνης Κυπαρίσσης Θώμη Λαμπαδάρη, Μαρία Μαργώση, Αγγελική Παπαδοπούλου, Ιωάννης Παπαπαναγιώτου, Αδαμάντιος Συρμαλόγλου, Ναταλί Φύτρου και Χριστίνα Χριστοδουλίδου καταπιάνονται με τη μελέτη «βαριών» ονομάτων της οικονομικής επιστήμης, αλλά και ενίοτε της πολιτικής. Με χρονολογική σειρά, οι μελέτες τους αφορούν τους Παναγιώτη Χαλικιόπουλο, Δημήτρη Μπάτση, Κυριάκο Βαρβαρέσο, Ξενοφώντα Ζολώτα και Ανδρέα Παπανδρέου.

Οπως σημειώνει στο δικό του σημείωμα – εισαγωγή στην έκδοση ο Ψαλιδόπουλος, αφότου εκδηλώθηκε η κρίση υπερδανεισμού του Δημοσίου στην Ελλάδα, η χώρα «βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης και λιτότητας. Μεταρρυθμίσεις χωλαίνουν, οι αριθμοί δεν βγαίνουν και, πράγμα σπουδαιότερο, λείπει από τον δημόσιο διάλογο ο προβληματισμός για το πώς θα έπρεπε να αναπτυχθεί η οικονομία στο μέλλον». Οι μελέτες που δημοσιεύονται, σημειώνει ο καθηγητής, φιλοδοξούν να καταθέσουν ένα λιθαράκι προσφέροντας τροφή σκέψης για τον διάλογο που μέλλει να γίνει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.