Ακαριαία,  άμεσα και αιφνιδιαστικά άρχισε, όπως όλα δείχνουν, η «επιχείρηση αντίποινα» για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Χθες νωρίς το πρωί έγινε ένοπλη επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια. Ενας 34χρονος αστυνομικός πατέρας τριών παιδιών τραυματίστηκε στην κοιλιά και στον μηρό από τα θραύσματα, ενώ άλλοι δύο αστυνομικοί κινδύνευσαν άμεσα καθώς οι σφαίρες πέρασαν ξυστά από τα κεφάλια τους.

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα ότι η σύλληψη ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που ξεδόντιασε τις ουρές της τρομοκρατίας που έχουν μείνει στη χώρα, ήρθε η απάντηση με Καλάσνικοφ. Η επίθεση που είχε στόχο τη διμοιρία των ΜΑΤ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είχε διπλή σημασία. Με το ένοπλο χτύπημα οι δράστες μέλη οργάνωσης υποδηλώνουν την παρουσία τους, την ετοιμότητά τους και την πρόθεση για συνέχιση της τρομοκρατικής δράσης, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις. Παράλληλα όμως φαίνεται ότι ανοίγει νέος κύκλος χτυπημάτων εκδίκησης για τη σύλληψη της Ρούπα.

Για πιο ασφαλή συμπεράσματα οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση. Από τη μέχρι τώρα εικόνα, πάντως, πίσω από την επίθεση βλέπουν κινητικότητα σε συγκεκριμένο χώρο, συγκρότηση νέων πυρήνων δράσης και το κυριότερο αναβάθμιση δράσης υπαρχουσών ομάδων. Η πρώτη εκτίμηση για την «ταυτότητα» της οργάνωσης στρέφεται στην Επαναστατική Αυτοάμυνα, την οργάνωση που στις 9 Οκτωβρίου επιτέθηκε με χειροβομβίδα στη σκοπιά της γαλλικής πρεσβείας, ενώ η πρώτη ένοπλη επίθεσή της με Καλάσνικοφ ήταν το 2014 και πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο ενός νέου σχήματος, το οποίο αναβάθμισε τη δράση του.

Η επίθεση. Η ένοπλη επίθεση έγινε στις 6.10 χθες το πρωί, την ώρα της αλλαγής βάρδιας. Το λεωφορείο των ΜΑΤ μόλις είχε σταθμεύσει μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και οι αστυνομικοί δεν είχαν προλάβει να ακροβολιστούν. Μέσα στο λεωφορείο την ώρα της επίθεσης ήταν περίπου οκτώ αστυνομικοί, ενώ άλλοι αστυνομικοί της διμοιρίας είχαν κατέβει για τη σκοπιά.

Ο ένοπλος προσέγγισε το λεωφορείο των ΜΑΤ από την οδό Αραχώβης και πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές. Οι αστυνομικοί είδαν μόνο τις λάμψεις και την τελευταία στιγμή πρόλαβαν και έπεσαν κάτω. Ο δράστης απομακρύνθηκε πεζή, ενώ από τις κάμερες ασφαλείας γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κάποια στοιχεία για τις συνθήκες της ένοπλης επίθεσης.