Νέες, απρόβλεπτες διαστάσεις ενδέχεται να προσδώσει στο πλάνο της εγχώριας τρομοκρατίας η στοχοποίηση πολιτικών προσώπων, η οποία αναδεικνύεται μέσα από τις σημειώσεις και το έγγραφο υλικό που συνέλεξε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Ανεξάρτητα από το εάν η καταγραφή ονομάτων αποκαλύπτει ή όχι άμεσους πολιτικούς στόχους –από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη έως τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Παναγιώτη Ρουμελιώτη -, η υπόθεση προκαλεί ανησυχία αλλά και τριβές στον άξονα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκεται να υποβαθμιστεί η σημασία των χειρόγραφων σημειώσεων καθώς γίνεται λόγος για «πρόχειρα χαρτιά», αλλά από την αντιπολίτευση ζητούν ενδελεχή έρευνα, κρίνοντας ότι η υπόθεση είναι σοβαρή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που καταγράφονταν και κινήσεις από το καθημερινό πρόγραμμα πολιτικών, όπως του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, η χθεσινή ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα δεν φαίνεται να μείωσε τα ερωτηματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, σε συνδυασμό και με την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτόξευσε ευθείες βολές προς την Κατεχάκη και το Μαξίμου, αναφέροντας χθες το βράδυ ότι εμπιστεύεται την ΕΛΑΣ, αλλά δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και γενικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας των πολιτών και της τρομοκρατίας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας μετά την πρώτη αξιολόγηση των ευρημάτων στο σπίτι της Πόλας Ρούπα, καθώς ηχηρά ονόματα της πολιτικής σκηνής, όπως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονταν ψηλά στην «ατζέντα» των σημειώσεών της.

Τη λίστα, όπως προκύπτει από σημειώσεις που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα, πλαισιώνουν άλλα πέντε πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του φάσματος της πολιτικής σκηνής και ειδικότερα τα ονόματα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Χθες το πρωί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας μαζί με αξιωματικούς πήγαν στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ευρήματα. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά για τον ίδιο λόγο. Ανάλογη ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα της λίστας των σημειώσεων.

Οι πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. για το τι ακριβώς περιέχουν τα σημειώματα και αν υπάρχει καταγραφή στοιχείων παρακολούθησης, όπως δρομολόγια, αστυνομική συνοδεία, αλλαγές βάρδιας, ώρες μετακινήσεων, είναι ελάχιστες.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό σε τι βάθος είχε φθάσει η πληροφόρηση που περιελάμβαναν οι σημειώσεις, αν δηλαδή υπήρχε συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των κινήσεων των προσώπων.

Πάντως, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι τα ονόματα βρέθηκαν σε σκόρπιες σημειώσεις, χωρίς να συνοδεύονται από σχεδιαγράμματα ή άλλες πληροφορίες που να συγκροτούν κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο επίθεσης. Από την πλευρά τους, αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ. πρόσθεταν ότι δεν τα αξιολογούν ως σημαντικά ευρήματα και ανέφεραν με έμφαση ότι όσα περιείχαν οι σημειώσεις δεν αποτελούν σχέδια επιθέσεων.

Παρόμοιες εκτιμήσεις για τις σημειώσεις έκανε σε δηλώσεις του στον Alpha και ο Νίκος Τόσκας αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας. Υπάρχουν απλά αναγραφές ονομάτων και τίποτα παραπάνω».

Και πρόσθεσε: «Είναι διαφορετικό το να βρεθούν κάποια σκόρπια ονόματα σε χαρτάκια χωρίς κανένα σχέδιο. Εχω δώσει εντολή στην Αστυνομία και τα αξιολογεί και μόλις τελειώσει η αξιολόγηση θα ενημερωθούν αυτοί οι άνθρωποι, απλά να έχουν τον νου τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές σημειώσεις αναφέρονταν στον Σαμαρά, ενώ γινόταν αναφορά και στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε.

Η επίθεση στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι αρμόδιοι πάντως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη

το γεγονός ότι στις αρχές του 2013 τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού είχαν γίνει στόχος επίθεσης και οι ένοπλοι είχαν πυροβολήσει στο γραφείο τού τότε αρχηγού του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών, η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να είχε σχέσεις με τον Επαναστατικό Αγώνα, ωστόσο σε κείμενό τους ο Μαζιώτης και η Ρούπα είχαν διαχωρίσει τη θέση τους.

Επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Στην αποκρυπτογράφηση του πλήθους των σημειώσεων και του άλλου υλικού που βρέθηκε στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι αρμόδιοι στην προσπάθειά τους να «ακτινογραφήσουν» πιθανούς στόχους.

Πολλές πάντως από τις σημειώσεις αφορούσαν το ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, το ΔΝΤ, ενώ υπάρχουν αναφορές σε γνωστά πρόσωπα της οικονομικής ζωής, όπως επιχειρηματίες, εφοπλιστές και στελέχη επιχειρήσεων.