Το κάπνισμα κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, ενώ σύντομα θα κοστίζει τη ζωή σε 30% περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι σήμερα, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Το οικονομικό κόστος αποδίδεται στην χαμένη παραγωγικότητα και στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που μαστίζουν τους καπνιστές.
Οι συγγραφείς της εκθέσεως λένε ότι το κόστος αυτό είναι υπερτριπλάσιο από τα έσοδα από τους φόρους στα τσιγάρα, τα οποία υπολογίζονται σε 269 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2013-2014.
Την έκθεση, που αριθμεί 688 σελίδες, συνέταξαν περισσότεροι από 70 επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.
«Ο αριθμός των σχετιζομένων με το κάπνισμα θανάτων που καταγράφεται κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθεί από τα 6 εκατομμύρια σήμερα σε σχεδόν 8 εκατομμύρια το 2030, με περισσότερο από το 80% να παρατηρείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», γράφουν.
Το περίπου 80% των καπνιστών ζουν σε αυτές τις χώρες και, μολονότι η συχνότητα του καπνίσματος μειώνεται αναλογικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό, ο απόλυτος αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως εξακολουθεί να αυξάνεται.
Οι ειδικοί λένε ότι το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αποτρέψιμη αιτία θανάτου στον κόσμο.
Ωστόσο, προσθέτουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν απλά και αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να μειώσουν τη χρήση προϊόντων καπνού και να σώσουν ζωές, όπως η πλήρης απαγόρευση τις διαφήμισης τσιγάρων, οι έντονες προειδοποιητικές επισημάνσεις στα πακέτα των τσιγάρων και οι δραστικές αυξήσεις στην τιμή τους.
«Ο φόβος των κυβερνήσεων ότι ο έλεγχος του καπνίσματος θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, δεν δικαιολογείται από τα υπάρχοντα στοιχεία», λένε. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πρέπει να ληφθούν μέτρα – και άμεσα».