Eνα ελληνικό μπλοκμπάστερ και ένα διαμάντι φιλμικού εργαστηρίου ανοίγονται τις επόμενες ημέρες στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα –έκαστο με τις ανάλογες αξιώσεις. Η Ζακλίν Λέντζου συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους της 67ης Μπερλινάλε (από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου) με το 11λεπτο φιλμ της «Hiwa». Πρόκειται για τη φιλμική αποτύπωση του ονείρου ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες, ο οποίος περιπλανιέται στην Αθήνα χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα. Η ταινία είναι μία από τις επτά μικρού μήκους που παρήχθησαν στοAthens Film Lab, το παράλληλο τμήμα των 21ων Νυχτών Πρεμιέρας –ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγήςκαι networking, αλλά και ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων. Οσοι παρακολουθούν την πορεία της Λέντζου, αναγνωρίζουν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση των θεμάτων της και κυρίως των ψυχολογικών καταστάσεων που βιώνουν οι ήρωές της.

Αν στην «Αλεπού» της –με έντονο τον απόηχο από τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και τα βραβεία σε σημαντικά φιλμικά φεστιβάλ του κόσμου –η απότομη μετάβαση από την παιδική αθωότητα στην ενηλικίωση ήταν στο επίκεντρο, στο ενδεκάλεπτο «Hiwa» το όνειρο μετασχηματίζεται σε εφιάλτη. Η σκηνοθέτρια βρίσκεται τώρα στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης της ταινίας μεγάλου μήκους με τον τίτλο «Σελήνη 66», που μόλις συμμετείχε στο σεμινάριο MFI script2film με trainer τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ. Συνεχίζει να μοιράζει τη ζωή του ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μεταξύ τερματικών αεροδρομίων και κινηματογραφικών αιθουσών στο πλαίσιο της διεθνούς διανομής της πρόσφατης ταινίας του «Ενας άλλος κόσμος». Η ταινία αρχίζει να προβάλλεται στη Νέα Υόρκη (Village East Cinema και αλλού) από τις 13 Ιανουαρίου, ενώ στο Λος Αντζελες (Arclight Hollywood) από τις 20 του μήνα από την εταιρεία διανομής Cinema Libre Studio. Στις 19 Ιανουαρίου και στις 25 Φεβρουαρίου βγαίνει αντιστοίχως σε Ελβετία και Γερμανία. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έξοδος του «Worlds apart», όπως είναι ο διεθνής τίτλος του φιλμ, σε Ισραήλ, Πορτογαλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ και Βραζιλία. Εναν χρόνο μετά την έξοδο της στους κινηματογράφους η ταινία του Παπακαλιάτη με 700.000 εισιτήρια έχει κατακτήσει την πρώτη θέση του box office ελληνικής και ξένης ταινίας των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με κινηματογραφικές πηγές.