Σε ποιο μοναστήρι της Αθήνας φιλοξενήθηκε ο λόρδος Βύρων; Ποιο είναι το πιο παλιό σπίτι της ελληνικής πρωτεύουσας; Και σε ποιον δρόμο διαδραματίζεται η «Μενεξεδένια πολιτεία» του Αγγελου Τερζάκη; Εκτός από ερωτήσεις σε ένα φανταστικό Trivial Pursuit της Αθήνας, είναι και ερωτήσεις που περιμένουν την απάντησή τους στον θεματικό περίπατο που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute. «Ξεκινάμε από το Μουσείο που βρίσκεται στην οδό Τριπόδων και θεωρείται ο παλαιότερος δρόμος στον κόσμο επειδή έχει την ίδια χάραξη και το ίδιο όνομα» εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος Κώστας Στοφόρος. «Ηταν ο δρόμος που οδηγούσε στο θέατρο του Διονύσου και λεγόταν Τριπόδων, επειδή κατά μήκος της, δεξιά και αριστερά, είχε τους τρίποδες που έπαιρναν ως βραβεία οι χορηγοί των θεατρικών αγώνων. Το μόνο μνημείο που έχει μείνει ώς τις μέρες μας και είναι μια από τις στάσεις στον περίπατό μας είναι αυτό του Λυσικράτη. Εκεί κάνουμε μια στάση και μιλάμε και για τη νεότερη εποχή, επειδή εκεί υπήρξε το μοναστήρι των Καπουτσίνων, το οποίο, μεταξύ άλλων, φιλοξένησε και τον λόρδο Βύρωνα».

Ειδικό βάρος δίνεται και στον ελληνικό κινηματογράφο. «Στο κομμάτι από το Μουσείο μας μέχρι το μνημείο του Λυσικράτη έχουν γυριστεί οι ταινίες “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, “Οι απέναντι”, ”Οι Γερμανοί ξανάρχονται”, “Μοντέρνα Σταχτοπούτα”, “Διπλοπενιές, το “Αν” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη κ.ά. Καθώς περπατάμε και πηγαίνουμε προς το μνημείο του Λυσικράτη υπάρχει ένα δρομάκι που συνδέει την οδό Τριπόδων με την οδό Αδριανού. Λέγεται οδός Θέσπιδος και εκεί βρισκόταν παλιά μια μαρμάρινη πλάκα που είχε δώσει το όνομά της σε όλη την γειτονιά της Πλάκας. Το πιο παλιό σπίτι της Αθήνας είναι το σπίτι των Μπενιζέλων που βρίσκεται επί της οδού Αδριανού, ανήκει στην εκκλησία και σύντομα θα γίνει μουσείο. Δεν έχουν σωθεί άλλα σπίτια από εκείνη την εποχή του 16ου αιώνα στην Αθήνα».

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ. «Συνήθως ακολουθούμε αυτή την πορεία και στη συνέχεια ανηφορίζουμε στα Αναφιώτικα. Μια από τις άγνωστες ιστορίες για την περιοχή είναι πώς τα Αναφιώτικα συνδέονται με τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Προσπαθούμε να εντάξουμε πολλές εποχές μέσα σε έναν περίπατο, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Η Πλάκα και η γύρω περιοχή προσφέρεται ώστε να ανακαλύψει κανείς την ιστορία της πόλης και κατά συνέπεια την ελληνική ιστορία μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΙΝΟΥ. «Πιστεύουμε πολύ στη διάδραση με το κοινό. Αρκετοί επισκέπτες που έρχονται γνωρίζουν από ιστορία και μας βοηθάνε να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα. Λέγαμε, για παράδειγμα, για τον Γεώργιο Δροσίνη και το πώς γράφτηκε το ποίημα “Ανθισμένη αμυγδαλιά” και κάποιος μας έδωσε τη λεπτομέρεια ότι η Μαρίζα Κωχ έχει γεννηθεί στα Αναφιώτικα. Οπότε το συμπεριλάβαμε και εμείς στον περίπατο. Δεν παριστάνουμε ούτε τους παντογνώστες ούτε τους ξεναγούς, προσπαθούμε να γνωρίσουμε την πόλη μαζί με τους ανθρώπους που μας ακολουθούν. Επιμένουμε βέβαια στο θέμα του σπιτιού του Κωστή Παλαμά, το οποίο είναι αφημένο στην τύχη του, με μια ταμπέλα που λέει ότι εκεί πέθανε ο εθνικός μας ποιητής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που το βλέπουν εξοργίζονται με το θέαμα και ελπίζουμε ότι η γνώση που αποκτά ο κόσμος θα βοηθήσει να βρεθεί και κάποια λύση».

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Η Πλάκα πρωταγωνιστεί και στην ελληνική λογοτεχνία. Ανάλογα με το σημείο που αναφέρεται στο κάθε μυθιστόρημα, διαβάζονται αποσπάσματα από μεγάλους λογοτέχνες, όπως ο Αγγελος Τερζάκης ή ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. «Για παράδειγμα, στην οδό Αφροδίτης βρίσκεται το σκηνικό όπου διαδραματίζεται η “Μενεξεδένια πολιτεία” του Τερζάκη. Μιλάμε επίσης για τον Δημήτριο Καμπούρογλου, τον μεγάλο αθηναιογράφο, τον λόρδο Βύρωνα βεβαίως, για το μέρος όπου έπιναν τη ρετσίνα τους ο Λόρενς Ολίβιε και η Βίβιαν Λι κατά την επίσκεψή τους στην πόλη».

INFO

Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11.30. Συμμετοχή 10 ευρώ (5 ευρώ για παιδιά). Περιλαμβάνει, εκτός από τον περίπατο, ξενάγηση στο Μουσείο. Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο info@ekedisy.gr Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα, τηλ. 210-3250.341).