Σε μια συνάντηση υπάρχουν αυτά που λέγονται και είναι επίσημα και αυτά που διαρρέονται και συχνά είναι πολύ σοβαρά. Στη συνάντηση λοιπόν με τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό, έμαθα πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας αιφνιδιαστικά έθεσε ξανά –με ένταση μάλιστα –το ζήτημα των περίεργων συνακροάσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεωναπό άγνωστο, «τρίτο» κέντρο, στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του κόμματος στον Περισσό, κάτι που είχε καταγγελθεί πριν από έναν μήνα.

Μαθαίνω μάλιστα πως ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επέμεινε στην πολιτική διάσταση του θέματος, ενώ μαζί του συμφώνησε ο Τσίπρας. Μάλλον θα έχουμε συνέχεια….

Ο προσυνεδριακός διάλογος

ΚΚΕ είπα και οφείλω να προσθέσω κάτι ενδιαφέρον. Οι γκρίνιες που σημειώθηκαν για τους όρους με τους οποίους διεξάγεται ο προσυνεδριακός διάλογος του Κόμματος σε «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» –δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για ελεγχόμενο διάλογο –δεν έχουν τόσο βάση.

Για παράδειγμα, το ΚΚΕ μπορεί να ζητάει, από όσους θέλουν να γράψουν για το 20ό του Συνέδριο, να περιγράψουν και με ποια κομματική οργάνωση έχουν επαφή –για τα μη μέλη. Αυτό όμως έχει εξήγηση αφού σε προηγούμενες διαδικασίες, όταν οι κομματικοί επιθυμούσαν να απαντήσουν ή να κάνουν διάλογο με αρθρογράφους, δεν έβρισκαν άκρη. Αρα, ο όρος της περιγραφής με ποια οργάνωση υπάρχει σχέση από τους συμμετέχοντες στον διάλογο έχει βάση και δεν έχει λογοκριτική διάσταση, λένε…