Βγήκε ο Γιώργος Σταθάκης και είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων, αλλά ο Γιάννης Μανιάτης δεν το άφησε ασχολίαστο.

«Τιμές βενζίνης: Γενεύη 1,32 ευρώ, Παρίσι 1,39 ευρώ, Αμοργός 1,90 ευρώ. Ενα ακόμη κατόρθωμα των απερίγραπτων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός τους δηλώνει ότι οι τιμές είναι ελεγχόμενες» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί τις τελευταίες ημέρες για να μπερδέψει τα πράγματα σχετικά με τις αιτίες πίσω από την έκρηξη των τιμών στα καύσιμα. «Δεν φταίνε οι φόροι για την εκτίναξη των τιμών αλλά η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου» ήταν η προ ημερών τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Δεν είναι βέβαια έτσι, και φαντάζομαι ότι ο ίδιος το γνωρίζει. Οσοι ασχολούνται με το αντικείμενο γνωρίζουν ότι οι διακυμάνσεις του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου επηρεάζουν μόνο την τιμή διυλιστηρίου. Δηλαδή μόνο το 30% με 35% της λιανικής τιμής της βενζίνης. Αντίθετα, το 65%-70% της τελικής της αξίας αφορά αποκλειστικά φόρους, ποσοστό πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και χωρών όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Γαλλία, όπου η μέση αγοραστική δύναμη είναι υψηλότερη της ελληνικής.

Προφανώς και τα παραπάνω είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου. Αλλά μέσα στη βαρυχειμωνιά τούς έπιασε η διάθεση να κάνουν χιούμορ…

Η επέλαση στο Δημόσιο

Εκτεθειμένη πολλαπλώς η κυβέρνηση με την υπόθεση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Υποτίθεται ότι διέψευσε τις αποκαλύψεις, αλλά κατ’ ουσία συνομολόγησε χθες και μάλιστα αποδέχθηκε εμμέσως ότι ενδεχομένως ο ακριβής αριθμός να ξεπερνά τις 27.500, όπως αρχικά υπολογίστηκε αρμοδίως. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι δεν αποτελούν όλες οι προσλήψεις, ή μάλλον οι περισσότερες, μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία καθώς και πάλι το χρεοκοπημένο κράτος πληρώνει.

Προσφυγική σύγκρουση…

Ενταση με το «καλημέρα σας» σημειώθηκε χθες στη Βουλή, στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το 2017. Απαντώντας σε ερώτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε τις ευθύνες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα hotspots εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι στα νησιά υπήρξε «υπονόμευση» των κυβερνητικών προτάσεων από τη ΝΔ, η οποία στηρίχθηκε στην «κούραση» των νησιωτών.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι άσχημη γιατί το κόμμα σας έπαιξε έναν άσχημο ρόλο» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ στην «ανικανότητα» που του καταλόγισε ο βουλευτής της ΝΔ, καλώντας τον μάλιστα να αδράξει την ευκαιρία της επίκαιρης ερώτησης και να ζητήσει συγγνώμη, απάντησε πως «αυτά που λέτε στερούνται σοβαρότητας».

Από την πλευρά του ο Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε τον υπουργό ότι «περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι και λέει ότι δεν τα κατάφερα γιατί έφταιγε το ένα ή το άλλο», υπογραμμίζοντας όμως ότι «οι υπουργοί είναι για να αναλαμβάνουν ευθύνες». Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για ιδεοληψίες και κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο άνδρες ήταν πως πρέπει να υπάρξουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους παραβατικούς.

«Σταλινική λύση για τις σκηνές»

Και στο Ποτάμι όμως σκληραίνουν την κριτική τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Προσφυγικό. Εύλογο, για όποιον έχει δει τις φωτογραφίες από τις σκηνές μέσα στο χιόνι στη Μόρια. Η Σεβαστουπόλεως μιλά για «εικόνα πραγματικής ντροπής» και για «μεταναστευτική πολιτική που πέφτει πολύ χαμηλά, σε θερμοκρασίες κυριολεκτικά κάτω από το μηδέν!».

Εκτός όμως από την κομματική ανακοίνωση ανέλαβε και το βαρύ πυροβολικό, ήτοι ο αρχηγός που τιτιβίζει. Τι έγραψε επί του θέματος στο twitter; «Σταλινική λύση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Απαγόρευσαν τη λήψη φωτογραφιών στους παγωμένους καταυλισμούς. Δεν θα τους βλέπουμε, δεν θα νοιαζόμαστε».