Με αφετηρία τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δικαιώματα που δεν περιορίζονται ούτε αναστέλλονται, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου υπέγραψε με την αγόρευσή της κάτω από το Οχι για το μείζον δικαστικό ζήτημα, με αναμφισβήτητες πολιτικές προεκτάσεις, της έκδοσης των δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Για τους δύο πρώτους τούρκους αξιωματικούς που βρέθηκαν χθες ενώπιον των ελλήνων ανώτατων δικαστών είχε προηγηθεί η έκδοση αντιφατικών αποφάσεων από το Εφετείο της Αθήνας, καθώς για τον ένας, από αυτούς οι δικαστές είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσής του, ενώ για τον δεύτερο είχαν απορρίψει το αίτημα των Αρχών της χώρας του.
Η τύχη όλων των εκζητουμένων πάντως θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από διαφορετικές συνθέσεις ποινικών τμημάτων του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, καθώς η υπόθεση έφτασε τριχοτομημένη στον Αρειο Πάγο, παρά το αίτημα του δικηγόρου Χρίστου Μυλωνόπουλου περί ανάγκης συνεκδίκασης των σχετικών αιτημάτων ώστε να αποφευχθεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στον προηγούμενο βαθμό προκαλώντας νομικό αλαλούμ.
Ο πρώτος κύβος ερρίφθη από την εισαγγελική έδρα, αλλά ο δρόμος μέχρι το τέλος όλων των υποθέσεων είναι ακόμα μακρύς. Μάλιστα οι τούρκοι αξιωματικοί είναι διατεθειμένοι, σε περίπτωση που χάσουν τη δικαστική μάχη εντός Ελλάδος, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είναι και το τελευταίο καταφύγιό τους. Η πρώτη πάντως απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν και οι άλλες αποφάσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποτιμώντας όλα τα στοιχεία του φακέλου και τις μαρτυρικές καταθέσεις εισηγήθηκε προς τους αρεοπαγίτες να απορρίψουν το αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση γιατί, αφενός, το εις βάρος τους κατηγορητήριο είναι αόριστο και, αφετέρου, αν γυρίσουν στην πατρίδα τους κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη.
«Θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται ούτε αναστέλλονται» τόνισε η ανώτατη εισαγγελέας.
Βίντεο – σοκ. Λίγη ώρα πριν από την εισαγγελική αγόρευση στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης, από την οποία προβλήθηκε βίντεο με σκηνές που καταδεικνύουν την άσκηση κρατικής βίας στην Τουρκία και τη διακινδύνευση του αγαθού της ζωής ανθρώπων που έχουν συλληφθεί στη γείτονα ως αντικαθεστωτικοί. Με ενδιαφέρον μάλιστα οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί παρακολούθησαν στο προβαλλόμενο υλικό σκηνές από τις συλλήψεις συναδέλφων τους στην Τουρκία την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους. Σκηνές που ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα είχαν πει νωρίτερα οι μάρτυρες, που εξετάστηκαν δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία δεν είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε αμερόληπτη. Ως εκ τούτου, όπως τόνισαν και οι δικηγόροι τους Χρίστος Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, οι εντολείς τους κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Μας λένε προδότες». Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία οι ίδιοι οι εκζητούμενοι είπαν, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενοι στους ανώτατους δικαστές που κρατούν στα χέρια τους την τύχη και τη ζωή τους ότι «ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που τα λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα». «Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ένας από τους εκζητουμένους. Οπως είπαν, οι σύζυγοι και των δύο έχουν εκδιωχθεί από τις εργασίες τους, έχουν δεσμευθεί οι περιουσίες τους και έχουν κατασχεθεί τα διαβατήριά τους. Γεγονότα που καταδεικνύουν την εκδικητικότητα των Αρχών στη χώρα τους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου και τεκμηρίου αθωότητας.
Η υπεράσπιση. «Αν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ενέκρινα την έκδοση στην υπόθεση αυτή» είπε στο «διά ταύτα» της κατάθεσής του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής της Νομικής Σχολής Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος εξετάστηκε μαζί με άλλους επιφανείς από τον πανεπιστημιακό και στρατιωτικό χώρο επιχειρηματολογώντας υπέρ της μη έκδοσης των τούρκων αξιωματικών.
«Ως πολίτης δεν θα ήμουν ευτυχής αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη παραβίασε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπάρχει ύψιστος κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια. Εχουμε δει στην τηλεόραση σκηνές λιντσαρίσματος ανθρώπων που έχουν μιλήσει κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας. Δεν θεωρώ ότι η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσής τους είναι ενέργεια αντίθετη στον Ερντογάν. Αν είχε πετύχει το πραξικόπημα και είχε έρθει ο Ερντογάν στην Ελλάδα, θα σας έλεγα και πάλι να μην τον εκδώσετε. Οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν μπροστά στα άρθρα της ΕΣΔΑ που καθιερώνει τη θεμελιώδη αξία προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης» είπε ο κ. Σταθόπουλος στους ανώτατους δικαστές.
Παρομοίως κινήθηκαν και οι άλλοι μάρτυρες οι οποίοι επισήμαναν ότι υπό το καθεστώς της έκτακτης νομοθέτησης όλες οι βασικές θεσμικές εγγυήσεις της δίκαιης δίκης απερίφραστα δεν υπάρχουν στην Τουρκία, όπου πλέον το κράτος δικαίου έχει καταργηθεί. Η διαδικασία διεξήχθη μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα, ενώ παρόντες ήταν ο σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης και ο πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, που έχουν ταχθεί υπέρ της μη έκδοσης των τούρκων αξιωματικών.