Βαριά ήττα στο πεδίο της πολιτικής του ποδοσφαίρου υπέστη η Γερμανία με την υπερψήφιση από το Συμβούλιο της FIFA της πρότασης του προέδρου της Τζιάνι Ινφαντίνο για αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ από 32 σε 48. Στη μετωπική FIFA – Γερμανίας η δεύτερη βγήκε με στραπατσαρισμένο το προφίλ της, καθώς ακόμα και η UEFA στο τέλος υπερψήφισε την πρόταση του επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Οι αντιδράσεις των Γερμανών, που δεν έχουν μάθει να χάνουν τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή ακόμα κι αν αυτή εμπεριέχεται στο δημοφιλέστερο άθλημα, ήταν έντονες και σπασμωδικές.

Τρομοκρατημένος(!) δήλωσε ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Μπέρτι Φογκτς για την απόφαση της FIFA και σε ένα παραλήρημα αλαζονείας υπογράμμισε πως το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο «δεν είναι το δικό μου Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε χαρακτηρίζει την απόφαση «πολιτική και λανθασμένη».

Η παλιά δόξα του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο Ούβε Ζέελερ, προβλέπει πως η διοργάνωση θα γίνει βαρετή, προβάλλοντας ως παράδειγμα το πρόσφατo Euro. Προφανώς η μνήμη του 80χρονου Γερμανού έχει εξασθενήσει, γι’ αυτό δεν θυμάται το θαύμα της Ισλανδίας, της Ουαλίας και βεβαίως της Πορτογαλίας που κατέκτησε το τρόπαιο.

Για αγωνιστική υποβάθμιση του Μουντιάλ μίλησε και ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ, προειδοποιώντας πως αν η διοργάνωση σταματήσει να είναι ελκυστική, τότε οι χορηγοί και οι φίλαθλοι θα της γυρίσουν την πλάτη.

Με τη χθεσινή απόφαση της FIFA ο Τζιάνι Ινφαντίνο εκπλήρωσε την υπόσχεσή του στους αδύναμους να αυξήσει τις πιθανότητες να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, ενώ ταυτόχρονα με τη διεύρυνση η αύξηση των εσόδων της Διεθνούς Ομοσπονδίας εκτιμάται ότι θα φτάσει το 25%, αγγίζοντας τα 6,5 δισ. ευρώ.

Το διευρυμένο Μουντιάλ θα ξεκινήσει τη νέα του πορεία από τη διοργάνωση του 2026, την οποία πιθανόν θα συνδιοργανώσουν δύο εκ των ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό.

Οι 48 ομάδες θα χωρίζονται σε 16 γκρουπ των τριών ομάδων. Θα συνεχίζουν οι δύο πρώτες και στη συνέχεια θα ξεκινούν τα νοκάουτ παιχνίδια.

Τον Μάιο θα καθοριστεί με πόσες ομάδες θα εκπροσωπούνται οι Συνομοσπονδίες και αν θα υπάρχουν πέναλτι στην πρώτη φάση όταν τα ματς θα λήγουν ισόπαλα. Το μόνο βέβαιο είναι πως στο νέο Μουντιάλ θα αυξηθεί το σύνολο των αγώνων από 64 σε 80 αλλά όχι και οι αγώνες των φιναλίστ ούτε οι ημέρες διεξαγωγής του, καταρρίπτοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα των μεγάλων ομάδων (Ρουμενίγκε) που τάχθηκαν κατά της διεύρυνσης.