Στη γραμμή του Πάνου Σκουρλέτη συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, που δηλώνει έτοιμη να ξηλώσει από το πρόγραμμα τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, εξετάζοντας τα πάντα από την αρχή, και επιμένει ότι «διαφωνούμε με την πώλησή τους».
Τι κι αν ο Πάνος Σκουρλέτης έχει μετακινηθεί σε άλλο πόστο, η λογική του αναγνωρίζεται εύκολα σε πολλά προβεβλημένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το έκανε χθες σαφές κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση με τους δανειστές για να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.
Δίχως να είναι γνωστό τι λένε εκείνοι για το θέμα, ο καβγάς αφορά (και πάλι) την τύχη του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και για τα οποία επρόκειτο φέτος να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
«Τα πάντα είναι ανοιχτά. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα προχωρήσουμε με βάση το παλιό μοντέλο (σ.σ. της ΝΔ), με το οποίο και διαφωνούμε. Δεν θέλουμε να πουλήσουμε τα ποσοστά των ενεργειακών επιχειρήσεων και άλλωστε μην ξεχνάτε ότι συζητάμε με τους δανειστές κάποια να μεταφερθούν στο νέο Υπερταμείο» ήταν η ακριβής δήλωση του στελέχους του υπουργείου ΥΠΕΝ.
Δεν απάντησε ωστόσο στην παρατήρηση ότι αν ξηλωθεί το πρόγραμμα ως προς το ενεργειακό του σκέλος, θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα ως προς τα εγγεγραμμένα στο Μνημόνιο έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καλυφθεί με άλλα μέτρα. Αλλωστε μόνο για την περίοδο 2016 – 2018 έχουν προβλεφθεί από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 4 δισ. ευρώ, από τα οποία πέρυσι εισπράχθηκαν μόνο 500 εκατ. ευρώ.
Αντ’ αυτού, το στέλεχος του ΥΠΕΝ περιορίστηκε στην επισήμανση ότι η υποχρέωση της χώρας αφορά μόνο την προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλων, που θα εισηγηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των συγκεκριμένων ποσοστών. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Οι ενεργειακές Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, στο νερό (11% της ΕΥΔΑΠ, 23% της ΕΥΑΘ), στον ΟΤΕ (5%), στο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλες προβλέπονται από το ίδιο το Μνημόνιο.
ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Εκτός και αν έχει προκύψει κάποια κρυφή συμφωνία με τους δανειστές ή κάποιο σχέδιο που διαφοροποιείται από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται. Προς ώρας το μόνο επίσημο έγγραφο είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, εγκεκριμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και δημοσιευμένο σε ΦΕΚ. Και με βάση αυτό, που φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση μεριδίων ευαίσθητων εταιρειών όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.
Στο μεταξύ, ανοιχτά παραμένουν και όλα τα σενάρια ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Θα προκηρυχθεί μεν νέος διαγωνισμός –«δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, αφού αποτελεί ουρά της πρώτης αξιολόγησης» –αλλά ακόμη δεν είναι σαφές ποιο ποσοστό του θα πουλήσουμε. Το ΥΠΕΝ δεν θέλει να διαθέσει το αρχικό 66% αλλά κάποιο αρκετά χαμηλότερο, διατηρώντας υπό δημόσιο έλεγχο το 51%. Δηλαδή επιθυμεί να ακολουθήσει μια διαδικασία «α λα ΑΔΜΗΕ».
Ωστόσο η εξίσωση δεν βγαίνει, αφού όπως είπε χθες ο ίδιος παράγων του ΥΠΕΝ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πώληση του ποσοστού 31% του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ. Αλλά επειδή το Δημόσιο κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ, αν δώσει το 31%, μένει με 34%, όχι με 51%. Εκτός και αν ζητήσει να αγοράσει από τα ΕΛΠΕ μέρος του δικού τους ποσοστού 35% στον ΔΕΣΦΑ.
Στην πράξη, η υπόθεση εξελίσσεται σε νέο γρίφο «τύπου ΑΔΜΗΕ» και ενώ είναι άγνωστο αν οι δανειστές θα συμφωνήσουν με τα παραπάνω. Στελέχη πάντως της βελγικής εταιρείας Fluxys που έχει εκδηλώσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσουν τον Γιώργο Σταθάκη.