Προσωπική διαφορά έως 20% «δείχνει» το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Πρόκειται για το κομμάτι των σημερινών συντάξεων που προς το παρόν έχει διασωθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά εκτιμάται ότι θα τεμαχιστεί στις δαγκάνες του κόφτη τον οποίο ακονίζει η κυβέρνηση –ως μέτρο αντισταθμιστικό στις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα –προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2018 και μετά.
Το ύψος της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό του πρώτου δείγματος των υφιστάμενων συντάξεων παραδέχτηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ξεπερνά το 110%. Τα στοιχεία αυτά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις, αν τελικά συμφωνηθεί η επέκταση του κόφτη για το διάστημα από το 2018 και μετά. Σύμφωνα με όσα είπε στον Real FΜ ο Πετρόπουλος, «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων». Ωστόσο ανεπίσημα υπάρχει πάντα στην ατζέντα, κυρίως του ΔΝΤ. Ο Πετρόπουλος επέμεινε, πάντως, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Βάσει του νόμου η προσωπική διαφορά διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης έως το τέλος του 2018. Εν συνεχεία, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα σημειωθεί αύξηση (!) των συντάξεων, ο κόφτης αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο την προσωπική διαφορά.
Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, σε μείωση έως 30% σεένα εκατομμύριο ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα οδηγήσει η εφαρμογή του κόφτη που ζητά το ΔΝΤ από την 1/1/2019.
ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο υποστηρίζει ότι η προσωπική διαφορά είναι η πρώτη που θα μηδενιστεί αν τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης, επεξεργάστηκε ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν διαφορές από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις:Σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (μεικτά) καταλήγει μετά τον επανυπολογισμό της στα 1.266 ευρώ. Τα 722 ευρώ που υπολείπονται θα δίνονται στον συνταξιούχο ως προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα, μια σύνταξη 1.029 ευρώ (μεικτά) καταλήγει στα 784 και τα υπόλοιπα 245 θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά που θα εισπράττει στο εξής ο συνταξιούχος.
H προσωπική διαφορά, την κατάργηση της οποίας ζητά το ΔΝΤ, θα προκύψει από τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων –πλην εκείνων που δίδει ο ΟΓΑ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν σήμερα οι ήδη καταβαλλόμενες κύριεςσυντάξειςκαι εκείνου που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016.
Ο νόμος Κατρούγκαλου όμως προβλέπει την προστασία όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς μέχρι τις 31/12/2018.Από 1/1/2019 η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται σταδιακά με τις ονομαστικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Με άλλα λόγια, από το 2019 και για όσο διάστημα χρειαστεί, σε όσες κύριες συντάξεις έχουν προσωπική διαφορά δεν θα δίνονται αυξήσεις μέχρι το σωρευτικό ποσό των αυξήσεων αυτών να φτάσει το επίπεδο της προσωπικής διαφοράς.
ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ. Στο μεταξύ στοιχεία για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μερισμάτων και εφάπαξ έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.
Οπως σημειώνει, στις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551. Δύο χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2017, οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση. Από αυτό τον μήνα ξεκίνησε η χρηματοδότηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) με περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα με σκοπό να εξοφληθεί το σύνολο αυτών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2017. Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ, υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε καμία απονομή για αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από 31/8/2013 έως 31/6/2016. Από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εφάπαξ. Εως τον Ιούνιο 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα.