Το αλκοόλ βάζει τον εγκέφαλο σε… λειτουργία λιμοκτονίας, αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας και ανοίγοντας την όρεξη, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε πειράματα με ποντίκια ανακάλυψαν ότι το αλκοόλ ενεργοποιεί τα νευρικά μηνύματα που δίνουν εντολή στο σώμα να καταναλώσει περισσότερη τροφή διότι δεν τρώει αρκετή και έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα ενεργειακά αποθέματά του.

Οι επιστήμονες, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Communications,πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, είναι καλά τεκμηριωμένο πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στους ανθρώπους με υπερκατανάλωση τροφής, αλλά κανονικά αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Και αυτό, διότι η αιθανόλη (αλκοόλ) είναι ένα συστατικό με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (παρέχει πολλές θερμίδες) και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων καταστέλλει τα μηνύματα της όρεξης στον εγκέφαλο.

Για να βρουν κάποια πιθανή αιτία γι’ αυτό το αντιφατικό φαινόμενο, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο FrancisCrickέδιναν επί τρεις ημέρες σε ομάδα ποντικιών γενναίες δόσεις αλκοόλ (στους ανθρώπους θααντιστοιχούσαν σε 1,5 μπουκάλι κρασί ημερησίως) και μελετούσαν τον εγκέφαλό τους για να δουν τι θα συμβεί.

Όπως διαπίστωσαν, η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε αυξημένη δραστηριότητα σε μία ομάδα νευρικών κυττάρων που λέγονται AGRP και φυσιολογικά ενεργοποιούνται όταν λιμοκτονεί ο οργανισμός.

Η ενεργοποίηση αυτή είχε ως επακόλουθο να αυξήσουν τα ποντίκια την πρόσληψη τροφής, για να αντισταθμίσουν την «έλλειψη» τροφής που ο εγκέφαλός τους νόμιζε ότι βιώνουν.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν στα ζώα ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη λειτουργία των κυττάρων AGRP, τα ζώα άρχισαν να τρώνε λιγότερο, γεγονός που υποδηλώνει ότι όντως τα συγκεκριμένα κύτταρα ήταν η ρίζα του κακού.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντένις Μπάρντακωφ και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι το εύρημά τους εξηγεί γιατί τρώνε περισσότερο όσοι πίνουν συστηματικά και θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της παχυσαρκίας.