Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξάνει κατά σχεδόν 60% τον κίνδυνο εκδηλώσεως μίας επώδυνης νόσου του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Σε ανάλυση της διατροφής χιλιάδων ανδρών επί 26 χρόνια ανακάλυψαν ότι έξι γεύματα με μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή κιμά (αλλά όχι αλλαντικών) την εβδομάδα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδηλώσεως εκκολπωματίτιδας.
Επιπλέον, κάθε ημέρα της εβδομάδας που καταναλώνεται κόκκινο κρέας, ο κίνδυνος εκκολπωματίτιδας αυξάνεται κατά 18%, ενώ αντιθέτως η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος με λευκό (ψάρια και πουλερικά) μειώνει τον κίνδυνο.
Η εκκολπωματίτιδα είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή σε μικρούς «σάκους» οι οποίοι αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου από προβολή του βλεννογόνου ιστού που το επιστρώνει.
Τα εκκολπώματα δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στο έντερο εξαιτίας κυρίως της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι συχνότερη σε ανθρώπους που δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής).
Άλλοι παράγοντες που έχουν σχετισθεί με αυτά είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
Όταν παγιδευτούν κόπρανα ή αναπτυχθούν μικρόβια μέσα στα εκκολπώματα, αναπτύσσεται φλεγμονή, δηλαδή εκκολπωματίτιδα.
Υπολογίζεται ότι το 5% των ενηλίκων πάσχουν από εκκολπωματική νόσο μέχρι να γίνουν 40 ετών και ότι τουλάχιστον οι μισοί την έχουν στα 80 τους χρόνια. Απ’ όλους αυτούς τους ασθενείς, ένας στους πέντε ασθενείς θα εκδηλώσουν τουλάχιστον μία κρίση εκκολπωματίτιδας στη διάρκεια της ζωής τους.
Αν και τα εκκολπώματα (ή εκκολπωματική νόσος) συχνά δεν προκαλούν ούτε καν συμπτώματα, το 4% των ασθενών εκδηλώνουν οξείες ή χρόνιες επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται διάτρηση του εντέρου, αποστήματα και συρίγγια.
Στην παρούσα μελέτη, η δρ Γιν Κάο, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την διατροφή 46.461 ανδρών, ηλικίας 40 έως 75 ετώ, για να μάθουν περισσότερα για τις αιτίες της νόσου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Gut,στη διάρκεια 26 ετών παρακολούθησης, 764 από τους εθελοντές τους εκδήλωσαν εκκολπωματίτιδα.
Η ανάλυση της διατροφής τους έδειξε ότι το κόκκινο κρέας, αλλά όχι το επεξεργασμένο, αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως της φλεγμονής. Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών και ψαριών όχι μόνο δεν τον αυξάνει, αλλά για κάθε μερίδα κόκκινου κρέατος που υποκαθιστάται από αυτά τα προϊόντα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 20%.
Η δρ Κάο τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η συχνότητα της εκκολπωματίτιδας, κυρίως στους νέους, γεγονός που αποδίδεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Οι ερευνητές δεν ξέρουν με ποιον μηχανισμό αυξάνει το πολύ κόκκινο κρέας τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, αλλά εικάζουν ότι πιθανώς διαταράσσει την ισορροπία των μικροβίων (μικροβίωμα) του εντέρου και έτσι ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη των εκκολπωμάτων.