Η περφόρμανς «Το βιβλίο του εαυτού μου» προέκυψε ύστερα από τη συνάντηση του σκηνοθέτη Χρήστου Πασσαλή, ιδρυτικού μέλους της ομάδας Blitz, με την Ελένη Βεργέτη. Αρχικά οι δυο τους συνεργάστηκαν στη συγγραφή ενός σεναρίου για τον κινηματογράφο. «Η παράσταση κατά κάποιον τρόπο έχει να κάνει με αυτή την ταινία, η οποία βρίσκεται τώρα στο στάδιο της προπαραγωγής» λέει ο Χρήστος Πασσαλής. «Ο τίτλος προέκυψε από ένα απόσπασμα που διάβαζε η Ελένη, όπου ο Ζέμπαλντ μιλάει για τον Ρόμπερτ Βάλζερ, έναν ιδιότυπο ελβετό συγγραφέα του προηγούμενου αιώνα, ο οποίος γράφει κάπου ότι κάποια στιγμή θα ήθελε να ολοκληρώσει ένα βιβλίο που θα λέγεται “Το βιβλίο του εαυτού μου”. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης μαζί με την ταινία που μόλις είχαμε ολοκληρώσει. Στην πραγματικότητα θέλαμε να κάνουμε πρόβες για την ταινία που έρχεται και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που πέφτει θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος και κατόπιν και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ανάγκη τους να βρεθούν τους οδηγεί να συναντηθούν σε έναν τόπο φαντασίας, που δεν υπάρχει παρά μόνο στην επιθυμία τους.

στόχος του «βιβλίου. Στην παράσταση υπάρχει μόνο μια ηρωίδα, η οποία χάνει τον εραστή της και προσπαθεί να βρει τρόπους για να τον αποχαιρετήσει. Στο κεφάλαιο 7 συγκρούεται με τον θάνατο και τον Θεό. Της είναι αδύνατο να δεχτεί αυτή την απώλεια που παραβιάζει τη λογική της, οπότε στο επόμενο κεφάλαιο (33) αποφασίζει να περάσει στον κάτω κόσμο για να συναντήσει τον αγαπημένο της». Μοιάζοντας άλλοτε με παράξενο παραμύθι, άλλοτε με ιστορία βγαλμένη από το σινεμά του Κασσαβέτη ή του Λαρς φον Τρίερ, αλλάζοντας διαρκώς ύφος, στόχος του «βιβλίου είναι η περιγραφή της ερωτικής επιθυμίας. Τα πρώτα κεφάλαια της περφόρμανς, μάλιστα, γράφονται επηρεασμένα από τις ταινίες του Ντέρεκ Τζάρμαν, τα κείμενα του Λάζλο Κρασναχορκάι και του Λε Κλεζιό.

Κάθε Πέμπτη και Σάββατο παρουσιάζεται το Μέρος Α (κεφάλαιο 7 – Πίστη, κεφάλαιο 12 – Αγάπη), ενώ κάθε Παρασκευή και Κυριακή το Μέρος Β (κεφάλαιο 33 – Αγάπη). «Λειτουργούν και ανεξάρτητα, υποθέτω και ελπίζω ότι είναι ενδιαφέρον να δει κανείς και τα δύο» συνεχίζει ο Πασσαλής. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβει κάποιος αν δει μόνο ένα από τα δύο. Κρατάμε την έννοια του κεφαλαίου γιατί η παράσταση είναι μια θεατρική σειρά, που κατ’ αναλογία με τις λογοτεχνικές ή τηλεοπτικές παρουσιάζει τα κεφάλαιά της. Πολλά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο πρώτο χρησιμοποιούνται -αλλαγμένα μεν –και στο δεύτερο κεφάλαιο. “Το βιβλίο του εαυτού μου” θα συνεχίσει να γράφεται στα χρόνια που ακολουθούν, με νέα κεφάλαια κάθε χρόνο».

Θέατρο και κινηματογράφος. «Είμαι σε μια στιγμή της ζωής μου που ομολογώ ότι χρειάζομαι αυτή την αλλαγή: να περάσω δηλαδή από το θέατρο στον κινηματογράφο. Βρίσκομαι σε μια περίοδο αλλαγών, που το σινεμά μού φαίνεται σχεδόν μονόδρομος. Ετσι κι αλλιώς είναι πάντα η αναφορά μου, είτε δουλεύω μόνος μου είτε συνεργάζομαι τα παιδιά της ομάδας Blitz» (σ.σ. Αγγελική Παπούλια και Γιώργο Βαλαή).

«Στην παραγωγή αυτή έχω αναλάβει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τη μουσική επιμέλεια επειδή δεν υπάρχει μπάτζετ. Στην πραγματικότητα, έχω αναλάβει όλη την παραγωγή. Και επειδή δεν συνηθίζω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που δεν θα μπορώ να τους πληρώσω, αναλαμβάνω περισσότερα πράγματα λόγω ανάγκης. Ισως να γίνομαι φοβερά συγκεντρωτικός –δεν το ξέρω -, ελπίζω πως όχι. Το σκηνικό, για παράδειγμα, προέκυψε από μια εικόνα που είδα στον ύπνο μου, οπότε δεν χρειάστηκε μια επιμέλεια ή βοήθεια. Ομολογώ ότι μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Το αρνητικό της είναι ο συγκεντρωτισμός, το θετικό ότι ανοίγεσαι σε πράγματα που πιθανά να μη γνωρίζεις τόσο καλά. Θέλω να μάθω καινούργια πράγματα, είτε είναι σινεμά είτε είναι φώτα είτε σκηνικά».

INFO:

«Το βιβλίο του εαυτού μου» Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής.

Δραματουργία: Eλένη Βεργέτη, Νίκος Φλέσσας, Βάσια Ατταριάν.

Βοηθός σκηνοθέτη: Eλένη Βεργέτη, Βάσια Ατταριάν Ερμηνείες: Ελένη Βεργέτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας.

Bios (Πειραιώς 84, τηλ. 210-34.25.335). Πέμπτη και Σάββατο: κεφάλαια 7 – Πίστη & 12 – Αγάπη (Μέρος Α’). Παρασκευή και Κυριακή: κεφάλαιο 33 – Αγάπη (Μέρος Β’), στις 21.00 (εκτός Πέμπτης 26 Ιανουαρίου). Εως 29/1.