Πολλές φορές σκέφτομαι ότι η πραγματικότητα αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να τον εκδικείται!

Τον έχει υποχρεώσει να καταπιεί αμάσητα όσα έφτυνε τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν εννοώ μόνο το Μνημόνιο αλλά και απλά πράγματα της καθημερινότητας.

Από τους διορισμούς στο Δημόσιο και την κατάσταση των νοσοκομείων έως τους πρόσφυγες και το τραγικό περιστατικό με το μαγκάλι.

Η ζωή τούς τα επέστρεψε όλα. Ολα και μέχρι τέλους.

Βεβαίως, όποιος διαβάζει non-paper του Μαξίμου και κυβερνητικά Μέσα διαπιστώνει ότι είναι η ΝΔ που πάει από γκάφα σε γκάφα κι από λάθος σε λάθος.

Την πάτησε ο Μητσοτάκης με τους συνταξιούχους. Την πάτησε με το ΕΣΡ και τα κανάλια. Την πάτησε που ζήτησε εκλογές.

Χθες τα κομματικά Μέσα διαλαλούσαν «Μεγαλειώδες αυτογκόλ της ΝΔ για το ΕΣΠΑ» –ομολογώ πως δεν κατάλαβα καν το θέμα…

Ελα όμως που με όλα αυτά τα κουσούρια, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται δύο με τρεις μονάδες τον μήνα. Και δεν τολμώ καν να θίξω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων: είναι καταστροφικά για την κυβέρνηση.

Αλλά χρειάζονται δημοσκοπήσεις;

Η ραγδαία αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλευράς καταγράφεται σε όποια κάλπη στηθεί και στο κοινωνικό κλίμα που συναντά ο καθένας στην καθημερινότητά του.

Θα μου πείτε ότι η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Θεωρητικά ναι. Πρακτικά δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε μαντεψιές, ας μιλήσουμε για τώρα.

Ερώτηση κρίσεως, λοιπόν.

Αν η ΝΔ είναι τόσο χάλια, τόσο λάθος, τόσο αντιλαϊκή, τόσο γκαφατζού και τόσο νεοφιλελεύθερη, πώς συμβαίνει κι αυτός που καταρρέει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Αν το βλέπουν στο Μαξίμου, είναι δυνατόν να το αντιμετωπίσουν λέγοντας ανοησίες; Κι αν δεν το βλέπουν, πώς θα το αντιμετωπίσουν;

Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στην ίδια την Αριστερά. Διότι η Αριστερά έχει επιζήσει δεκαετίες ολόκληρες καβγαδίζοντας με την πραγματικότητα.

Τη βάφτιζε «προπαγάνδα» ή «χειραγώγηση» ή «παραπληροφόρηση» ή «διαπλοκή». Μια κυβερνητική εφημερίδα έκανε μάλιστα αφιέρωμα στις «κατασκευασμένες και ψεύτικες ειδήσεις του 2016».

Γενικώς ψάχνει δικαιολογίες για να την αρνηθεί. Και βεβαιότητες για να την απορρίψει.

«Καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες» προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός –σωστό: κινδυνεύετε να μάθετε την αλήθεια…

Δεν νομίζω να υπάρχει παράταξη που ταλαιπώρησε, διέβαλε και διέσυρε την πραγματικότητα όσο η Αριστερά. Ιστορικά. Είτε ως εξουσία είτε ως αντιπολίτευση.

Ευλόγως λοιπόν η πραγματικότητα εκδικείται.

Κι ευλόγως τής υπενθυμίζει κάθε μέρα και με κάθε τρόπο ότι κανείς που τα έβαλε μαζί της δεν βγήκε κερδισμένος. Ποτέ.