Η αυριανή μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο θα συνδεθεί με τα ευρύτερα εθνικά ζητήματα, είτε αφορούν το Κυπριακό, είτε την τελματωμένη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά θα έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για την πρώτη εξόρμηση που ακολουθεί τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της γαλάζιας ηγεσίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δεχθεί εισηγήσεις για μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα αναδείξει την επέτειο, προτίμησε όμως να αποφύγει κάθε κίνηση με πανηγυρικό χαρακτήρα.
Η επέτειος είναι πολιτική και πολιτικά θα έπρεπε να τη διαχειριστεί και η κομματική ηγεσία μέσα στο γενικότερο κλίμα της συγκυρίας, είναι το μήνυμα που μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του. Οι πανηγυρισμοί άλλωστε θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωκομματικές παρενέργειες, αφού η περυσινή μάχη για το γαλάζιο δαχτυλίδι δεν είχε μόνο νικητές. Στη βάση αυτή, μια πολιτική παρέμβαση μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης (στον Alpha), η οποία παρείχε την ευκαιρία και για έναν απολογισμό για τους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν, κρίθηκε ότι αρκούσε ώστε να ανοίξει ο βηματισμός για τον δεύτερο χρόνο –που μπορεί να είναι και εκλογικός.
ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ. Το μήνυμα της εκλογικής ετοιμότητας όπως και της προετοιμασίας της ΝΔ να αναλάβει εκ νέου την κυβερνητική ευθύνη ήταν ηχηρό και γύρω από αυτό περιεστράφη η παρέμβαση Μητσοτάκη. Με το βλέμμα σε κάλπες εντός του 2017, άλλωστε, δύο βασικές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ δεν θα μπορούσε παρά να έχουν και προεκλογικό χρώμα:
Η πρώτη αποσκοπούσε να αναδείξει μια μεγάλη διαχωριστική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα θέμα που στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό και για τη γαλάζια αυτοδυναμία: μια κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο θα σχεδιάσει ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων, αλλά σκοπεύει να το προωθήσει στη Βουλή και να το υλοποιήσει, ακόμη κι αν η πλευρά των πιστωτών δεν ανάψει πράσινο φως. Η εξαγγελία προφανώς επιδιώκεται να λειτουργήσει στον αντίποδα μιας συμφωνίας της κυβέρνησης που θα κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση και θα συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα, αλλά παράλληλα μεταφέρει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Τσίπρα την ευθύνη για τα φορολογικά βάρη που ήδη έχουν επιβληθεί.
«Δεν γίνεται το 80% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία να καταλήγει στο κράτος. Θα μειώσουμε φόρους ακόμη και χωρίς έγκριση των δανειστών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτοξεύοντας ευθείες βολές και για τις επιβαρύνσεις στα μπλοκάκια, οι οποίες από το γαλάζιο επιτελείο σχεδόν προεξοφλείται ότι θα επιτείνουν την κυβερνητική καταβύθιση.
Η δεύτερη εξαγγελία απέβλεπε στην αποδυνάμωση του οπλοστασίου που θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΔ μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση. Το σχέδιο Μητσοτάκη για μικρότερο κράτος δεν συνδέεται με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων –ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί περίπου να παραχαράξει τις θέσεις της ΝΔ, την ώρα που διογκώνει το Δημόσιο με νέες προσλήψεις. Η απάντηση φάνηκε να συνοδεύεται από αίσθημα οργής: «Εμείς δεν θα κάνουμε απολύσεις, αλλά δεν θα δεχθούμε παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων».
ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Σε μια αποτίμηση του πρώτου χρόνου της ηγεσίας Μητσοτάκη, η μεταφορά της κομματικής έδρας, η προσπάθεια να μπουν σε τάξη τα οικονομικά του κόμματος και να ανανεωθεί η εικόνα του σε πρόσωπα και ιδέες, έχουν περίοπτη θέση. Ο ίδιος ωστόσο στάθηκε περισσότερο στην προβολή μιας διαφορετικής πολιτικής εικόνας από τον Αλέξη Τσίπρα, με τη βεβαιότητα ότι αυτό θα είναι το κρίσιμο στοιχείο την ώρα των εκλογών. Στις κάλπες οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν πρωθυπουργό και οι μονομάχοι είναι δεδομένοι. «Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα αυτόν τον πρώτο χρόνο είναι ότι δεν λαϊκίσαμε» ήταν το σημείο που επέλεξε να αναδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ. Για να ακολουθήσει ένα δεύτερο που παρέπεμπε στην ικανότητα διακυβέρνησης και στην αποτελεσματικότητα: «Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πραγματικό σχέδιο για το μέλλον, εμείς το διαθέτουμε». Περιλαμβάνει, όπως ανέφερε, εξορθολογισμό του κράτους, μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων, στις οποίες θα στοχεύουν και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, παράλληλα με την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας. Στα θεμέλια αυτά θα επιδιώξει να στηρίξει η ΝΔ και το κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Συνεπώς, το αίτημα για εκλογές όχι μόνο δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για να γίνει ακόμη ηχηρότερο και πιο πιεστικό. Αλλωστε, «η ΝΔ δεν θα ζητούσε εκλογές, αν δεν ήταν απολύτως πεπεισμένη ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει».
Η προεδρική θέση είναι πρόδηλο ότι αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή σχεδιασμού, ακόμη και αν ορισμένοι στη ΝΔ θεωρούν ότι το αίτημα για κάλπες υπήρξε βιαστική επιλογή.