«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να χτυπάει το τηλέφωνο τα ξημερώματα. Είναι πάντα για κακό». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά το πώς πληροφορήθηκε το επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και φυσικά η ίδια την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του κόμματος.

Αμέσως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί ο ειδικός φρουρός –ευτυχώς εκτός κινδύνου. Στη συνέχεια, επέστρεψε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας πως το χτύπημα δεν είχε στόχο μόνο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και το ίδιο το κόμμα ως θεσμό της δημοκρατίας.

«Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της κυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής» επισήμανε η Φώφη, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. «Η δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

Το θέμα βεβαίως θα έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες και κυρίως στο επίπεδο των πολιτικών ευθυνών, στις οποίες για ευνόητους λόγους το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλησε να επεκταθεί χθες.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο πρόσφατο παρελθόν ουκ ολίγες φορές το ΠΑΣΟΚ είχε παραπονεθεί αρχικά για τα αφύλακτα γραφεία του, τα οποία είχαν δεχθεί σειρά εμπρηστικών επιθέσεων από κουκουλοφόρους –μία από αυτές είχε θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του βουλευτή του Γιώργου Αρβανιτίδη.

Μεγάλος αγώνας δόθηκε όμως και για να τοποθετηθεί αστυνομική κλούβα μπροστά από την είσοδο των γραφείων. «O υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι προφανώς παντελώς ανίκανος και επικίνδυνος και αν έχει το ελάχιστο φιλότιμο, οφείλει να παραιτηθεί. Αν δεν το πράξει και ο Πρωθυπουργός τον διατηρήσει στη θέση του, τότε αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει» είχε υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή της η Γεννηματά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ποια ήταν τότε η απάντηση του Νίκου Τόσκα; Οτι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «προφανώς ψεύδεται»!

Δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει ο Τόσκας

«Είναι λυπηρό ότι ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά το δολοφονικό – τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία μας» έγραψε χθες το απόγευμα στο twitter ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Και η αλήθεια είναι ότι, όπως πληροφορήθηκα, μέχρι αργά χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είχε τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια επικοινώνησε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κώστα Τσουβάλα προκειμένου να ενημερωθεί για το τι συνέβη. Αντιθέτως, όπως έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ, ο Τόσκας –ως ώφειλε βεβαίως –επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά για να τους πει ότι ήταν στο στόχαστρο της Πόλας Ρούπα.

Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, με μεγάλη εμπειρία στην πλάτη του, απέδιδε χθες τη στάση του αναπληρωτή υπουργού στο μένος και την εμπάθεια που έχει κατά του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκε κατά το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, αλλά σίγουρα μέχρι που άρχισε να βλέπει κλειστές πόρτες. Τουλάχιστον –έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη –καταδικαστικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν αυτή τη φορά, εκτός από την αντιπολίτευση, και από την κυβέρνηση!

Η θεωρία του σπασμένου παραθύρου

Αλλά και Το Ποτάμι δεν χάνει ποτέ μια ευκαιρία να επιτεθεί κατά του Τόσκα –είναι άλλωστε γνωστή η άποψη των ποταμικών για την αποτελεσματικότητά του ως αναπληρωτή υπουργού στον νευραλγικό τομέα της Δημόσιας Τάξης.

Τα λέω όλα αυτά γιατί και το τιτίβισμα αλλά και το μακροσκελέστατο ποστ του Σταύρου Θεοδωράκη με αφορμή την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ σκληρά. Αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού τουιτάρισε: «Εχει παγωνιά, το ξέρω. Πολλοί δεν έχουν πάει στη δουλειά. Κάποιος όμως να ειδοποιήσει τον κ. Τόσκα ότι τώρα βγήκαν & καλάσνικοφ στο Κέντρο».

Επειτα έγραψε και στο facebook, όπου αν και δεν ανέφερε το όνομα Τόσκας, οι μπηχτές είναι μάλλον προφανείς. Σύμφωνα με τον Θεοδωράκη, «αυτοί που πυροβόλησαν το ξημέρωμα στα Εξάρχεια δεν ξεκίνησαν την “καριέρα” τους με καλάσνικοφ. Εφτασαν μέχρι εκεί νιώθοντας ασύδοτοι και ατιμώρητοι. Και κυρίως, διαπιστώνοντας ότι η πολιτεία, η κοινωνία, όλοι μας, αποφύγαμε να τους αποκαλέσουμε με το όνομά τους, αυτό που είναι: Δολοφόνοι. Τελεία και παύλα. Εχω υπενθυμίσει αρκετές φορές τη θεωρία του “σπασμένου παράθυρου”. Αν δείξεις ανοχή σε κάποιον που καίει έναν κάδο απορριμμάτων, αύριο θα κάψει ένα τρόλεϊ και μετά ένα σπίτι»…

Πρόταση για μέτωπο μηδενικής ανοχής

Παρεμπιπτόντως, ο Σταύρος σημείωσε ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, του πρότεινε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο μηδενικής ανοχής, το οποίο θα αποτελείται από όλα τα δημοκρατικά κόμματα και όλους όσοι εκπροσωπούν τους κατοίκους της Αθήνας απέναντι «σε αυτούς που δυναμιτίζουν τη ζωή στις γειτονιές μας».