Η ευφάνταστη ιδέα πιστώνεται στην ισπανική «Ελ Παΐς»: μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα για να διακριθεί ως dj. Γνωστός λάτρης της διεθνούς μουσικής και χρήστης του Spotify, της πλατφόρμας αναπαραγωγής μουσικής, έχει δημοσιοποιήσει κατά καιρούς τις προτιμήσεις του. Γι’ αυτό και ο διευθυντής της Ντάνιελ Εκ αστειευόμενος του προσέφερε μέσω twitter τη θέση του «προέδρου των playlist». Εφτασε δε στο σημείο να δημοσιεύσει και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο υποψήφιος αναφέροντας μεταξύ άλλων «οχτώ χρόνια προϋπηρεσίας στη διοίκηση ενός έθνους και καλές σχέσεις με καλλιτέχνες και γνωστούς μουσικούς».

Ανατρέχοντας κανείς τις μουσικές λίστες που έχει δημοσιεύσει στο Spotify ο ίδιος ο Ομπάμα πέφτει πάνω σ’ ένα μωσαϊκό ειδών, όπου πάντως κυριαρχεί η αμερικανική μουσική. Πέρα από τις αδυναμίες του στους Αρίθα Φράκλιν, Σαμ Κουκ και Μπομπ Ντίλαν, ο Ομπάμα «ψηφίζει» επίσης σόουλ –Στίβι Γουόντερ, Αλ Γκριν, The Isley Brothers –αλλά και τζαζ: Νίνα Σιμόν, Κασάντρα Γουίλσον, Μάιλς Ντέιβις και Τζον Κολτρέιν. Ασυγκίνητο δεν τον αφήνουν επίσης αστέρες της ροκ όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, οι Rolling Stones και οι Beach Boys. Στην playlist για τη δεύτερη ορκωμοσία του υπάρχει έντονο το στοιχείο των εμπορικών επιτυχιών, όπως το «New day» της Αλίσια Κις, το «Firework» της Κέιτι Πέρι και μάλλον όχι τυχαία. Πρόκειται για τραγουδίστριες που τον είχαν στηρίξει φανερά κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Βέβαια, όταν θέλει να ακούσει κάποια τραγούδια για να φτιάξει η διάθεσή του, όπως είχε πει στο περιοδικό «Wired», προτιμάει συγκροτήματα με σύγχρονο δυνατό ήχο σαν τους Black Eyed Peas και το «Let’s get it started». Ή με θετικούς στίχους σαν αυτούς του Μπομπ Μάρλεϊ στο «Could you be loved».

Το περασμένο καλοκαίρι στη λίστα με τραγούδια ημέρας που έφτιαξε, περιέλαβε ρέγκε ρυθμούς με το «Me gustas tu» του Μάνου Τσάο και χιπ χοπ στοιχεία όπως το «LoveHate Thing» των Wale και Same Dew.