Η ακριτική γραμμή που καλύπτουν στο Αιγαίο η Κως και η Ψέριμος αποτελούσαν το κατάλληλο ντεκόρ για το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα καθώς και το σινιάλο στην κοινωνία, ιδίως σε εκείνο το κομμάτι της που διαβιοί στην απομονωμένη ζώνη. Η χθεσινή μετάβαση στα Δωδεκάνησα δεν επελέγη τυχαία από την Πειραιώς, ενώ στη Γενεύη κορυφώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και στις Βρυξέλλες η δεύτερη αξιολόγηση αναζητούσε χρονοδιάγραμμα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η επίσκεψη είχε ενταχθεί πλήρως στον γενικότερο αντιπολιτευτικό σχεδιασμό που σηματοδοτεί άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία, αλλά που ταυτόχρονα επιδιώκεται να αναδειχθεί μια πολιτική κυριαρχία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κινείται ανάμεσα στους πολίτες και καταγράφει μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να μετακινείται περιφρουρούμενος. Πρόκειται για εικόνα στην οποία προσεχώς θα επενδύσει ακόμη περισσότερο το γαλάζιο επιτελείο, προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και να παγιώσει στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός εν αναμονή πρωθυπουργού, όπως αναγνωρίζουν και στενοί συνεργάτες του.

Στο ακριτικό φυλάκιο της Ψερίμου, ωστόσο, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στρατευσίμους, η ατζέντα σχεδόν αναγκαστικά επικεντρώθηκε στα εθνικά θέματα και στην υπόμνηση προς την Αγκυρα ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζει το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. «Να σταθούμε δίπλα στους λίγους που συνειδητά ζουν και φυλάσσουν τα σύνορά μας» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε με έμφαση: «Η χώρα μας επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων».

Πυρά για τα προβλήματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να αναδείξει τα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της άγονης γραμμής, εξαπολύοντας νέα πυρά κατά της κυβέρνησης και διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Η ΝΔ είναι απολύτως έτοιμη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Οσο παρατείνεται η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία τόσο δυστυχώς η χώρα βουλιάζει πιο βαθιά στο τέλμα, τόσο πιο μεγάλος γίνεται ο λογαριασμός για τον κάθε έλληνα πολίτη. Οσο πιο γρήγορα έρθει η αλλαγή τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από την κρίση» έθεσε εκ νέου το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.   

Σχέδιο για πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πειραιώς, οι εξορμήσεις του Μητσοτάκη στην περιφέρεια την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σταθμούς την Αργολίδα και την Αρκαδία, ενώ θα συνοδευτούν και από σαφείς δεσμεύσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και περιστολής των δημοσίων δαπανών που θα αποφέρουν πλεόνασμα περί το 1,5 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο και επιπλέον δύο δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Μεταξύ άλλων, το γαλάζιο σχέδιο προβλέπει έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και των νομικών προσώπων που ελέγχονται από την κυβέρνηση, 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου (κατά 12%), 100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις, 150 εκατ. ευρώ από την επέκτασης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και μια νέα εθνική στρατηγική για το φάρμακο, καθώς και 20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.

Σε ένα σχέδιο μείωσης του κόστους των κρατικών δαπανών, εξάλλου, από την Πειραιώς εντάσσουν και την εξισορρόπηση των προσλήψεων και αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλοντας ότι το ισοζύγιο που επιτεύχθηκε έως το 2015 έχει ανατραπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.