Η προστατίτιδα είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση στους άντρες ηλικίας κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο όρος «προστατίτιδα» είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Σήμερα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας: 1) Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, 2) η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, 3) η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και 4) η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα. Τα αίτια, όπως και τα συμπτώματα, διαφέρουν ανάλογα με το είδος της προστατίτιδας.

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια λοίμωξη του προστάτη που προκαλείται από κάποια βακτήρια. Τα πιο συχνά είναι το E.coli, η Klebsiella και ο Proteus. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με τη σεξουαλική επαφή ή μέσω του αίματος ή να είναι μια επιπλοκή της βιοψίας του προστάτη.

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα συνήθως προκαλείται από τα ίδια βακτήρια από τα οποία προκαλείται και η οξεία. Η αιτιολογία της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας και της ασυμπτωματικής φλεγμονώδους προστατίτιδας δεν είναι ξεκαθαρισμένη.