Με μότο «γνωρίζοντας το χθες, προσπαθούμε να καταλάβουμε το σήμερα», το Εθνικό Θέατρο ξεκινάει από σήμερα τη σειρά σκηνικών δράσεων «Συνέβη στην Ελλάδα» σε επιμέλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χατζόπουλου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μία Παρασκευή κάθε μήνα έως τον Μάιο θα παρουσιάζονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ δράσεις βασισμένες σε ντοκουμέντα από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. «Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν αντικειμενικά πλευρές που δεν έχουν φωτιστεί ή ίσως έχουν συσκοτιστεί από μια αίγλη, λόγω διαφόρων ιδεολογημάτων που έχουν πέσει εκ των υστέρων. Κάποια πράγματα έχουν εξιδανικευτεί ή έχουν μείνει στο σκοτάδι γιατί μας ενοχλούν. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να φωτίσουμε κάποιες στιγμές που στην κοινή συνείδηση έχουν μείνει στο ημίφως» δηλώνει στο «Νσυν» ο Χατζόπουλος.

Ο καλλιτέχνης ανέλαβε να μετενσαρκώσει σε αφήγηση την ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού, χωρίς να στερηθεί την τεκμηρίωσή της. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε την υπεραπλούστευση. Οταν έχεις να παρουσιάσεις μία ώρα θέαμα μόνο, υπάρχει ο κίνδυνος όλο αυτό το υλικό να καταλήξει σε αφορισμούς. Να χάσει την επιστημονική του αξία» τονίζει. Χρησιμοποιώντας ηθοποιούς από το δυναμικό του Εθνικού, ο Χατζόπουλος θα στήνει μια δράση για να διηγηθεί την ιστορία ανάλογα με τη θεματική της ημέρας. Η αυλαία ανοίγει απόψε στην εκδήλωση με τον τίτλο «Ελληνες και Φιλέλληνες». Η Αννα Μάσχα, η Ηρώ Μπέζου, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και ο Γιώργος Τσουρής καλούνται να αφηγηθούν ποιοι ήταν οι Ευρωπαίοι που ήρθαν να αγωνιστούν για την ελληνική υπόθεση και γιατί πήραν αυτή την απόφαση. Ακόμα, θα δώσουν μια εικόνα για το ποια ήταν η γνώμη τους για τη χώρα, αλλά και πώς τους αντιμετώπισαν οι Ελληνες. Θα ολοκληρώσουν απαντώντας στην απορία σε ποια κομμάτια πέτυχαν και σε ποια απέτυχαν με τις κινήσεις τους κι αν κατόρθωσαν τελικά να συνεννοηθούν με τους ντόπιους.

ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 10 Φεβρουαρίου με τη θεματική «Συμπτώματα Κατοχής», στις 10 Μαρτίου «Από τους Βαυαρούς στη Μικρασία» και στις 7 Απριλίου «Βαυαροί και βάρβαροι». Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 Μαΐου με τον τίτλο «Η μεγάλη ιδέα» και στις 26 η «Ιστορία των δανείων». Για το αρτιότερο αποτέλεσμα ο Χατζόπουλος έχει συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών που τον βοηθούν να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, τις οποίες αργότερα θα επεξεργαστεί για τις ανάγκες της παρουσίασης. «Ούτε ιστορικός είμαι ούτε έχω τη δυνατότητα να ερευνήσω μόνος μου όλα αυτά τα πράγματα. Εχουμε συγκροτήσει μια ομάδα, υπάρχει ο σύμβουλος δραματουργίας Πλάτων Αμούστακος, κάποιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι ερευνούν και βρίσκουν πηγές ώστε να συνδέσουν τα κομμάτια και υπάρχει σε κάθε θέμα που έχουμε, κάποιος επιστημονικός σύμβουλο, ιστορικός» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης. Αυτοσκοπός τού «Συνέβη στην Ελλάδα» δεν είναι να προκαλέσει, η ομάδα ωστόσο δεν θα παρακάμψει την ιστορική αλήθεια για να μην αναστατώσει το κοινό. «Εμείς μιλάμε με ντοκουμέντα, δεν κάνουμε μυθοπλασία. Αν υπάρχουν ντοκουμέντα που πονάνε, θα πονέσουμε. Αλλά τα ντοκουμέντα είναι πραγματικότητα. Δεν πλάθουμε ιστορίες παίρνοντας θέση υπέρ μιας πλευράς. Προσπαθούμε να έχουμε ντοκουμέντα όσο το δυνατόν πιο πολύπλευρα και να τα παραθέσουμε. Δεν είναι σκοπός μας να προκαλέσουμε, αλλά δεν αποκλείουμε να ξύσουμε στιλβωμένες επιφάνειες για να κρύψουν κάποιες πιο άγριες, τραχείες καταστάσεις που κρύβονται από κάτω» καταλήγει ο Χατζόπουλος.

INFO

«Συνέβη στην Ελλάδα», απόψε στις 17.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου (Κτίριο Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια, τηλ. 210-5288.170, είσοδος 5 ευρώ)