Δεν είδα μεγάλο ενθουσιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου από το αποτέλεσμα της προχθεσινής υπό τον πρόεδρο Αλέξη σύσκεψης για το σκάνδαλο της Novartis, με τη συμμετοχή μιας πλειάδας υπουργών, και μεταξύ αυτών των συναρμοδίων της Δικαιοσύνης, Κοντονή και Παπαγγελόπουλου. Οπως και του «πολλά βαρύ και όχι» υπουργού Πολάκη.

Οπως μου ανέφερε χθες ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου, τα στοιχεία «επί του παρόντος δεν είναι τέτοια που να τεκμηριώνουν θέμα για πολιτικά πρόσωπα» και «η εντολή του προέδρου ήταν να υπάρξει “επισταμένη έρευνα ώστε να φωτιστούν γρήγορα όλες οι πτυχές της υπόθεσης”».

Εμένα αυτά μου βγάζουν μια απελπισία. Με κάποιον τρόπο πρέπει να συντηρηθεί η σκανδαλολογία, η οποία στον πυρήνα της έχει τους βουτηγμένους στα σκάνδαλα εκπροσώπους του παλιού συστήματος σε αντιδιαστολή με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Και επειδή η κυβέρνηση λόγω μηδενικού έργου πάει από το κακό στο χειρότερο, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο γι’ αυτή, να συντηρήσει την ηθική υπεροχή της (λέμε τώρα…) έναντι ΝουΔού και ΠΑΣΟΚ…

Παραλειψούλα

Απευθύνθηκα σε μετέχοντα της συσκέψεως υπουργό. Του έθεσα ευθέως το ερώτημα «αν όντως εμπλέκονται στο σκάνδαλο τέσσερις πρώην υπουργοί και ένας πρώην πρωθυπουργός».

–Α, αυτά είναι απόρρητα, μου απάντησε.

–Τι απόρρητα, εδώ κυκλοφορούν και ονόματα.

–Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το τι κυκλοφορεί. Υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα, μη μου ζητάς να πω τίποτε περισσότερο. Διατηρώ πάντως επιφυλάξεις για όλα αυτά, και ειδικά για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων…

Τον άφησα στην ησυχία του. Και αναζήτησα τη θέση ενός πρώην υπουργού Υγείας –του αντιπροέδρου Αδώνιδος.

–Εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο της Novartis; Κυκλοφορεί για τέσσερις υπουργούς και έναν πρώην πρωθυπουργό. Και για σας ακούστηκε κάτι…

–Τρίχες!

–Παρακαλώ;

–Τρίχες! Αυτά όλα είναι τρίχες. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της Novartis. Να μου πεις για γιατρούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες να το καταλάβω, αλλά ένας υπουργός Υγείας ή ένας πρωθυπουργός πώς να παρέμβει υπέρ μιας εταιρείας για ένα φάρμακο; Τίποτε δεν υπάρχει. Αλλά αν θέλουν οι εισαγγελείς, ας ψάξουν να δουν τι έχει γίνει με κάτι άλλο στον τομέα του φαρμάκου, επί της αμέμπτου ηθικής, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

–Μήπως να γινόσασταν πιο σαφής;

–Θα γίνω λοιπόν. Ολόκληρο το 2015 η κυβέρνηση απέφυγε να εκδώσει δελτίο τιμών στα φάρμακα. Το πρώτο δελτίο το εξέδωσε στα τέλη του 2015, έπειτα από έντονες πιέσεις της τρόικας. Μπορεί να μας εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί παρέλειψε να εκδώσει δελτίο τιμών, αφήνοντας στη λίστα φάρμακα των οποίων η πατέντα είχε λήξει και έπρεπε να μειωθεί η τιμή τους, σημαντικά;

Μεταφέρω το ερώτημα ως έχει, και υποθέτω o «πολλά βαρύς και όχι» υπουργός Πολάκης θα απαντήσει, αν βρει χρόνο από το καθημερινό πολύωρο «χάσιμο» στο facebook.

Συνοψίζω δε το ερώτημα για να μην αποπροσανατολίζεται άσκοπα: ο Αδωνις υποστηρίζει ότι επί έναν χρόνο δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών στα φάρμακα, αν και πρέπει να εκδίδεται κάθε τρεις μήνες. Αυτή η παράλειψη είχε ένα συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα. Υπάρχει εξήγηση; Και ποια είναι;

Προτεραιότητες

Πίσω από τα δακρύβρεκτα ρεπορτάζ των καναλιών για το δράμα των προσφύγων που παγώνουν στις σκηνές του θανάτου στα νησιά, υπάρχουν θέματα αρμοδιότητας εισαγγελέα, νομίζω. Οχι πως θέλω να χαλάσω τις ωραίες στιγμές που περνάει η κυβερνώσα παρέα, αλλά αν συγκαλείς, αγαπητέ πρόεδρε Τσίπρα, σύσκεψη για τη Novartis και όχι για το πώς θα ανακουφιστούν οι δύστυχοι πρόσφυγες στη Μόρια ας πούμε, τότε υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό. Για το πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ τις κυβερνητικές προτεραιότητες, και για το πού έχει πάει περίπατο η περίφημη κρατική πρόνοια. Και υπάρχει επίσης ένα έλλειμμα κυβερνητικής λειτουργίας, το οποίο κανονικά έπρεπε να σε απασχολεί.

Πάνω από μισό δισ. είναι τα κονδύλια που έχει πάρει η χώρα για τους πρόσφυγες. Και πάνω από 70 εκατομμύρια είναι τα χρήματα που έχουν δοθεί μόνο και μόνο για την εγκατάσταση κλιματισμού στις σκηνές και τα παραπήγματα στα οποία φιλοξενούνται. Εσύ δεν ασχολείσαι, είναι φανερό, με το τι έχουν γίνει αυτά τα χρήματα. Κανένας εισαγγελέας, θα ασχοληθεί; Να διατάξει μια έρευνα για το γιατί τα χρήματα αυτά δόθηκαν για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον σκοπό για τον οποίο τα έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ήτοι για τη θέρμανση των ανθρώπων αυτών που ξυλιάζουν στο κρύο και το χιόνι;

Γραμμένα στο χιόνι

Οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά, ο Πρωθυπουργός εποπτεύει, ελέγχει, δίνει κατευθύνσεις, καθοδηγεί. Προσωπικά δεν έχω ακούσει τελευταία (αλλά ούτε και τους προηγούμενους μήνες) να έχει πραγματοποιηθεί κάποια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το πώς υλοποιούνται οι πολιτικές για τους πρόσφυγες. Συνάγω ότι είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση. Εξού και όλα έχουν αφεθεί σε εκείνον τον απίθανο Μουζάλα, συνώνυμο πλέον του χάους.

Η τελευταία φορά που ακούσαμε κάτι για το θέμα «διαβίωση προσφύγων» (πριν πέσουν τα χιόνια και τους σκεπάσουν τους ανθρώπους) ήταν οι βαριές καταγγελίες του Οδυσσέα Βουδούρη που τον είχε ορίσει ο Τσίπρας γραμματέα στο υπουργείο Μουζάλα, αλλά ο τελευταίος ούτε καλημέρα δεν του χαράμιζε, όχι να του εκχωρήσει αρμοδιότητες. Ετσι ο άλλος είδε κι απόειδε και παραιτήθηκε, συνοδεύοντας την αποχώρησή του με υπονοούμενα για το πάρτι που γίνεται με τα λεφτά για τους πρόσφυγες. Παρενέβη εισαγγελέας γι’ αυτές τις καταγγελίες; Απάντηση, όχι. «Γράφ’ τα στο χιόνι» ήταν η αντιμετώπιση. Σαν να μη συνέβη τίποτε. Είτε τα είπε ο άλλος είτε δεν τα είπε, ουδείς βρέθηκε να ασχοληθεί.

Φυσικά τους καταλαβαίνω. Οταν έχεις ως προτεραιότητα το πώς θα στείλεις σώνει και καλά μέσα τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ επειδή τάχα μου διόγκωσε το έλλειμμα του 2009, έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τις καταγγελίες κάποιου σαν τον Βουδούρη; Δεν βρίσκεις –είναι βέβαιο!

Απογοήτευση

Στο μεταξύ, ένας κόμπος μου ανεβαίνει και μου σφίγγει τον λαιμό, διαπιστώνοντας ότι δεν είμαι μόνο εγώ, ένας αριστερός δημοκράτης αντιφασίστας που νιώθω ότι διαψεύσθηκα από τον πρόεδρο Αλέξη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι άλλοι. Δίπλα μας. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Οπως η ηθοποιός, πρώην φίλη φίλου μου, Δήμητρα Ματσούκα (μεγάλο σουξέ την περασμένη δεκαετία το κορίτσι –έτριζαν τα πεζοδρόμια όταν περπατούσε…), η οποία εξομολογήθηκε στον Θέμο ότι ως και λογαριασμό στο Ιnstagram άνοιξε για να στηρίξει τον πρόεδρο Αλέξη, αλλά τώρα νιώθει πολύ απογοητευμένη διότι διαψεύσθηκαν οι ελπίδες και οι προσδοκίες που είχε από αυτόν.

Αχ Δημητρούλα μου, να ‘ξερες πόσοι την πάτησαν έτσι. Και δεν το μαρτυράνε, δε.

«Ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ;», «Οχι καλέ, εγώ;».

Να, κάπως έτσι βρεθήκαμε σήμερα να μην έχει ψηφίσει κανείς ή σχεδόν κανείς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνάει…

Είσοδος δωρεάν

Η δίκη των Κουρτάκη – Τζένου, μετά τη μήνυση Καμμένου, αναβλήθηκε για αύριο. Οσοι νιώθουν πάντως μια έλλειψη από Καμμένο μετά της κυρίας του αγορεύουσας, δεν έχουν παρά να προσέλθουν σήμερα στο κτίριο 4 της Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται (μία ακόμη) αγωγή του προαναφερθέντος ζεύγους, αυτή τη φορά κατά του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη.

Ο υπουργός Κοντονής θα αναζητήσει τον κατάλογο αγωγών και μηνύσεων που έχει υποβάλει ο Καμμένος κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης να τον διαβιβάσει στον Τσίπρα, να δει και εκείνος ιδίοις όμμασι τις επιδόσεις του συνεταίρου του; Ή μπα…